Reatlek dźwięk charczy

Witam. Mam taki problem. Mam podłączone głośniki do Reatleka i czasami dźwięk zaczyna charczyć. Muszę wyłączyć i włączyć dźwięk mono i wtedy jest OK. O co z tym chodzi? Proszę o pomoc.

Czasami trzeba zamienić na urządzenie Audio HD. Zacznij od wejścia w menadżer urządzeń i wywal, po prostu Realteka. Potem restart i powinien się sam zainstalować. Jak nie, to kliknij prawym, i zainstaluj ponownie, jak wywali do wyboru oprócz realteka, HD to zmień.

A jaki to jest w ogóle sprzęt? Bo laptopy czasami mają nieco inaczej, i są płyty z niestandardowymi układami lub softem, dodanymi np. Nahimic.

Na urządzeniu Audio HD mam tylko dźwięk stereo. Nie ma dźwięku 5.1. Sprzęt płyta główna ASUS B360 PRIME.

Poszperaj w zaawansowanych ustawieniach audio systemu, powinna być możliwość ustawienia 5.1,.

Nie ma nic takiego.

System, dźwięk, więcej ustawień dźwięku, i tam można wybrać sobie urządzenie i jest konfiguruj albo właściwości, i jeśli jest dostępny przestrzenny dźwięk, to będzie można włączyć.

Dźwięk przestrzenny to nie jest 5.1.

Jak jest 5.1, to będzie tam możliwość ustawienia. Tam, gdzie są głośniczki stereo. Nie chodzi mi o jakieś filtry, które psują stereo, tak, aby dodać efekty. A 5.1 to jest dźwięk przestrzenny, tak samo jak 6.1, 7.1. Zresztą kwadro i stereo, to też dźwięk przestrzenny. Chodzi o mozliwość lokalizowania dźwięku w przestrzeni fizycznej.

Napisz mi dokładnie jak mam ustawić.

A masz zainstelwoane sterowniki Realtek Audio Driver?

Mam zainstalowane.