Reboot and select proper boot device or Insert boot media In selected boot device and press a key

Jak widać mam problem, przy uruchamianiu komputera pojawiło mi się wczoraj powyższe ogłoszenie. Nie mam doświadczenia w nawigowaniu w BIOSie więc przydałaby się pomoc.

W stotrage powinna być kolejność dysków do bootowania, jak nie wykryje Twojego, to pewnie padl.

Siemanko :slight_smile: Wygląda na padnięty dysk ,możesz do świętego spokoju po dociskać kabelek od zasilania i tasiemkę sata.

wykrywa jeden

O ile to na co wskazuje to faktycznie aktywność dysku.

N to widzi go, podepnij go wiec na bootowanie lub podepnij do innego pc i sparwdz czy zawartość widać.

Nie mam do kogo go przełożyć więc jak mam go podpiąć na boot?

Odepnij na wszelki wypadek nośniki USB.

Dobra podpięta tylko myszka i klawiatura

Próbowałem zmieniać priorytety żeby boot był z dysku twardego ale wciąż ta sama wiadomość. Więc dysk nie padł, ale nie wiem co dalej mam z nim zrobić

skoro nie bootuje i był windows to raczej padł właśnie. Live CD / Pendriva z linuksem żeby z niego uruchomić i zajrzeć w dysk pewnie nie masz w domu?

Nie mam. Ale od czego by mógł paść? Nie robiłem żadnego overclock’a

To był SSD? Nie wiem, czasami dyski tak mają, może jakieś mikro przepięcie.

Weź jutro usb do biura lub poproś znajomego niech Ci wgra jakiegoś linuksa na klucz za piwo.
Jakwejdziesz w strukturę plików na dysku, to dysk jest ok, jak nie wejdziesz, to _> reklamacja.

Takie rzeczy to dopiero w środę bym mógł załatwić. A dopiero trzy miesiące mam kompa. Drogi sprzęt do tego. Napiszę w środę co z linuksem. Jak nic się nie uda to co 230zł za nowy SSD?

Jeżeliby padł dysk, to powinni Ci wymienić. Może być też , ze płyta/kabelek cos namieszały, ale żeny sprawdzić najprościej dysk przepiąć do 2 pc lub odpalić z innego.

Jak zależy Ci na szybkości, to na stara kartę micro sd w telefonie linuksa ikartę przez pzrejsciówkę na usb, ale pewnie nie amsz :wink: