Reboot and Select proper Boot device... Pomocy!

Witam, mam problem z kompem bo strasznie mi go muli i jakby tnie. Pomogli mi trochę w dziale Bezpieczeństwo i wysłali tu. Otóż po restarcie kompa po prostu nie chce się ładować system, blokuje się na samym początku tam gdzie jest setup-F2 itd… Potem wyskakuje mi komunikat:

Reboot and Select proper Boot device or insert Boot Media In selected Boot device and prees key_

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z przymulaniem mojego kompa i co jest nie tak :frowning: dodam że po wyłączeniu i włączeniu kompa zaskakuje.

Aha, miałem tez problemy z wgraniem windowsa bo też komp nie chciał chodzić… Kumpel od którego dostałem kompa zmienił coś w biosie w drugiej zakładce z disable na IDE czy jakoś tak i zadziałało. Ja jestem laikiem komputerowym dlatego zwracam się o pomoc do Was może wy będziecie wiedzieć co tu jest grane. Z góry bardzo przepraszam za kłopot i dziękuję.

wejdź w bios’a i zrób restore to default settings.

Zrobiłem jak kazałeś i wyskoczyło mi okno z trybem awaryjnym, awaryjnym z obsługą sieci itd… jak nic nie zrobię to mi robi sie restart i znowu zatrzymuje na początku biosa przy setupF2… i nic. :frowning:

Zainstaluj system od nowa wcześniej skopiuj wszystkie dane z komputera za pomocą jakiegoś Linuxa live CD

Kurde a powiedz jeszcze którą opcję formatowania wybrać? tą szybka czy jak? Bo ostatnio nie chciało mi się formatować tą normalną i musiałem szybką. Formatowanie stawało na 47%. Już drugi raz robię tego formata. Za pierwszym było to samo.

P.S nie mam żadnych ważnych rzeczy na tym kompie także robię instalkę bez kopiowania czegoś tam.

Raczej wybiera się szybkie, ale jeżeli formatowanie bardzo zwalnia np. przy 47% to może to wskazywać na jakieś problemy z dyskiem twardym.

Jak już zainstalujesz system sprawdź w programie hd-tune czy nie ma uszkodzonych lub relokowanych sektorów.

Dzięki. Odezwę się po formacie.