Mam pytanie, czy jest możliwa zmiana rozmiaru partycji przy przeinstalowaniu windowsa przez recovery, ponieważ na moim laptopie jest tylko jedna partycja C i ta partycja Recovery, czy jest możliwe abym podzielił żeby były dwie partycje np. C na system, programy i D na inne pliki?
Tak, ale… nie " przy przeinstalowaniu windowsa przez recovery", lecz przed tą operacją.
Można to zrobić systemowym Zarządzaniem dyskami lub ewentualnie np. programem Easeus: http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Part … 12861.html , wydzielając kolejne partycje z istniejącej partycji C, nie naruszając (broń boże!) partycji Recovery.
Dopiero po takiej operacji można przystąpić do przywracania systemu z partycji Recovery na partycję C.
No cóż! Oczywiście! Trzeba go mieć i zainstalować w miejsce (partycję) istniejącego systemu, nie usuwając przypadkiem partycji Recovery. Zawsze jeszcze może się przydać.
Tak, bez problemu. Trzeba na niej wydzielić tzw. miejsce nieprzydzielone , a następnie na tym miejscu utworzyć nową partycję.
Posługiwanie się programem Easeus, w przypadku Windowsa 7, nie jest konieczne. Podałem to jako opcję. Operację tę można wykonać systemowym Zarządzaniem dyskami.
Wiem, dzięki za odpowiedzi, dam znać jak już zrobię.
– Dodane 02.08.2012 (Cz) 15:15 –
Zrobiłem, była tam opcja zainstalowania czystego windowsa (no prawie, jest aby jakiaś pomoc do producenta a tak czysty windows) a dysk podzieliłem przez windowsa. Dzięki wszystkim za odpowiedzi