Jeśli będziesz reinstalował system, a wszystkie dane masz zabezpieczone to najprościej przy instalacji skasować wszystkie partycje i stworzyć od nowa w docelowej ilości.
Jak rozumiem komputer sam zapyta mnie czy zgadzam się na usunięcie partycji, tak?
Ściągnąłem win 8 z basewin, nagrałem na pendrive za pomocą programu rufus, ale przy uruchamianiu komputera nie mogę odpalić pendrive
Musisz uruchomić bootowanie z pendrive albo boot menu i wybrać pena ewentualnie w biosie pierwsze ustawić bootowanie z pena. Możliwe, że będziesz musiał wyłączyć w biosie secure boot, boot mode na legacy.
Jaki jest problem? Ustaw pendrive jako pierwszy na boot liście, użyj Boot Menu czy opcji “użyj dysku” z poziomu opcji uruchamianie zaawansowane w Windows.
Boot mode nie zmieniaj na legacy, system będzie się wolniej uruchamiał jak przy uefi.
Przy włączaniu komputera wciskam F10 wyskakuje mi okienko z którego mogę wejść w Bios lub wznowić otwieranie systemu, nie mam innej opcji.
Sprawdź F12 lub ESC przy starcie komputera. F2 wchodzisz do bios.
Wyłącz Secure Boot.
To spróbuj jeszcze OS Mode selection na nieszczęsne legacy.
Sprawdź na ostatniej z opcji. Jeśli nie pomoże to na csm os.
Pendrive jeśli przygotowany przez Rufus to jest okej.
Niestety żadna z wybranych opcji mi nie pomaga.
Można to jakoś odpalić z windowsa?
Sprawdź czy nie ma opcji Użyj dysku w uruchamianie zaawansowane (opcja dostępna w kafelkowych ustawieniach > aktualizacja i odzyskiwanie z tego co pamiętam).
Spróbuj wyłączyć fast boot w bios i sprawdź ponownie czy możliwość bootowania z usb nie pojawiła się.
Tak teraz dziala. Dziekuje bardzo
Czy przy instalacji skasuje/nadpisze mi stary system?
Jeśli skasujesz partycje z obecnym systemem to już więcej nic nie musisz robić.