Cześć,
mam problem z odpaleniem recovery na laptopie Samsung 370R5E, chciałem zrobić reset systemu ale nie wiem czy mam taką opcje.
Mogę przywrócić system do danego momentu ale nie mogę wgrać systemu od nowa. Pomoże ktoś?
Cześć,
mam problem z odpaleniem recovery na laptopie Samsung 370R5E, chciałem zrobić reset systemu ale nie wiem czy mam taką opcje.
Mogę przywrócić system do danego momentu ale nie mogę wgrać systemu od nowa. Pomoże ktoś?
Recovery w Samsungu uruchamia się klawiszem F4 przy uruchamianiu sprzętu. Jeśli system był aktualizowany np z 8 na 8.1 to partycja odzyskiwania często już nie działa. W prosty sposób jednak możesz wgrać czysty system, szczególnie gdy chodzi o Windows 8 lub nowszy.
Ok, dzięki
A jak w prosty sposób mogę wgrać 8 lub 10?
Jeśli dotychczas miałeś win 10 to pobierasz iso https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO Wgrywasz na DVD czy na pendrive i instalujesz. Po połączeniu z Internetem system się sam aktywuje.
Ok, a czy da się stworzyć coś takiego na partycji?
Co chcesz stworzyć na partycji? Recovery jeśli nie działa możesz skasować z dysku, przy instalacji formatujesz partycje, na której dotychczas był Windows. Małe partycje odzyskiwania też możesz usunąć. Ewentualnie możesz sformatować cały dysk gdy nie zależy Ci na żadnych danych.
Chciałbym od nowa stworzyć recovery na partycji dysku. Tak żeby w razie potrzeby nie szukać płytki czy pendrive.
Być może własną kopie zrobisz narzędziem Samsunga Recovery Solution http://orcaservice.samsungmobile.com/recovery.aspx
Ok, popróbuje
a jeśli chodzi o win 8 albo 10. Pobieram pliki z
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
i nie potrzebuje żadnego kodu? Żadnego klucza?
Jeśli wcześniej już miałeś windows 10 w ramach aktualizacji to klucza nie potrzebujesz. Jeśli chciałbyś windows 8 (jeśli taki miałeś fabrycznie to również klucz zbędny, przy instalacji zostanie pobrany z BIOS). Kwestia tylko czy masz 8 czy 8.1, klucz od win 8 nie pasuje do 8.1.
Kupując miałem wgranego win 8, jakiś czas temu zrobiłem aktualizacje i teraz mam 8.1
Oryginalny obraz Windows 8 znajdziesz na basewin czy winclub - dział oryginalne systemy operacyjne. Przy instalacji jeśli wszystko dobrze pójdzie nie pojawi się komunikat o potrzebie podania klucza. Potem możesz zrobić aktualizację ponownie do 8.1.
A jaką wersje powinienem wybrać? czym one się różnią?
wiem że 64 bitowa, ale jaka?
pl_windows_8_x64_dvd_915436.iso
Dzięki wielkie
zaraz biorę się za to.
Jednak byłem pewny że kiedyś miałem RECOVERY, wszedłem w zarządzanie komputerem i znalazłem coś takiego.
powinno być tyle partycji?
Recovery kiedyś było, ale teraz na wszystkich partycjach OEM jest 100 procent wolnego miejsca jak widać, czyli są puste.
Jak mogę połączyć te partycje?
Ogólnie straszy burdel w tych partycjach proponowałbym wywalić wszystkie w czasie instalacji Windy i założyć nowe (pamiętaj, że stracisz wszystkie dane na dysku).
Prawym klawiszem na każdej, która ma 100 procent wolnego miejsca, Usuń . Nieprzydzielone miejsce będziesz mógł włączyć do obecnych partycji (opcja rozszerz).
Dane mam na dysku zewnętrznym, potrzebuje tylko porady jak to wszystko przeprowadzić