[Redmi 9] Dwa takie same foldery w folderze Android po update na Android 11

Witam,

Przeglądając foldery na Redmi 9 po update Android 11 zobaczyłem że są po dwa takie same nazwy folderów w folderze Android na pamięci wewnętrznej. Wygląda to tak jak na screenie

Tak zapytam jest to normalne zjawisko że w Androidzie 11 są utworzone po dwa takie same foldery czy to coś jest nie tak po update z Android 10 na Android 11?.

One są podobne, bo GNU/Linux zezwala na zachowanie dowolnej wielkości znaków a nie jak Windowsy że każdy wariant równy zapisowi wielkimi/małymi literami.

Na screenie nie widać dwóch takich samych folderów…

Choć domyślam się o co może chodzić. W systemach plików uniksowych (np. EXT4 bo taki pewnie masz na tej partycji na pamięci wewnętrznej telefonu), możesz używać znaków dużych i małych. Windowsowe systemy plików tego już nie rozróżniają (a raczej nie tyle fs co sam Windows…).

Wygląda na to, że nowsza wersja Androida używa innych nazw tych folderów, a skoro ich nie było to je zrobił. Niedopatrzenie programistów i testerów funkcjonalnych. Przenieś zawartość ze starych do nowych i stare skasuj jeśli lubisz porządek w czasoprzestrzeni.

Dwa takie same foldery mam na myśli że są dwie takie same nazwy jak „data” i „Data” czy „media” i „Media”.

Można dokonać przeniesienia plików z poszczególnych folderów tak by został jeden z dwóch nazw?.

Nie są takie same… To są dwie zupełnie różne nazwy.

Przeczytaj jeszcze raz mój post, ze zrozumieniem.

Nie ma zbytnio możliwości przeniesienia plików z folderu „media” czy „data” z racji że pojawia się monit „Brak Dostępu”. Otworzyć można tylko folder „Media” czy „Data”.

Może pomóc „Przywrócenie do ustawień fabrycznych” - to powinno skasować niepotrzebne katalogi.
Sporo ludzi uważa, że po poważniejszej aktualizacji Androida ( a przesiadka z 10 na 11 jest taka ) należy przywrócić do ustawień fabrycznych telefon.

@wexel1974 zrobił bym Przywracanie Do Ustawień Fabrycznych ale stracę zapewne wszystkie zainstalowane aplikację i ich konfiguracje oraz też konfigurację i ustawienia samego Redmi 9.

Chyba że jest możliwość zrobienia kopii bezpieczeństwa / zapasowej wszelkich aplikacji, ustawień, ustawień Redmi 9?.

No niestety kopia bezpieczeństwa pozwoli przywrócić aplikacje ( choć czasem nie wszystkie ) ale i tak będzie trzeba je konfigurować.
Przywrócenie do ustawień fabrycznych pozwala też pozbyć się śmieci po różnych aktualizacjach i aplikacjach i odchudza GB danych w pamięci.
No ale niestety trzeba później te aplikacje znów ustawić pod swoje wymogi.

Nie ma zbytnio możliwości przeniesienia plików z folderu „media” czy „data” z racji że pojawia się monit „Brak Dostępu”. Otworzyć można tylko folder „Media” czy „Data”.

Zrootuj telefon to nie będziesz mieć uciążliwych ograniczeń.

zrobił bym Przywracanie Do Ustawień Fabrycznych ale stracę zapewne wszystkie zainstalowane aplikację i ich konfiguracje oraz też konfigurację i ustawienia samego Redmi 9.
Chyba że jest możliwość zrobienia kopii bezpieczeństwa / zapasowej wszelkich aplikacji, ustawień, ustawień Redmi 9?.

No tak będzie, taki jest sens przywracania ustawień fabrycznych.

Skoro OS ci wiąże ręce, być może możesz użyć backupu z poziomu adb, tyle tylko że aplikacje mogą być oflagowane tak, że adb je zignoruje (wszystkie systemowe, większość jeśli nie wszystkie płatne). Tak samo z ich ustawieniami w „/data/data//”.

Możesz spróbować najpierw wylistować wszystkie „adb shell pm list packages” a potem ciągnąć pullem (w drugą stronę push). Niżej przykłady-szablony (na Windows zamiast /home itd. użyj „%HOMEPATH%\Desktop”):

adb pull /data/app/<id programu>/base.apk "/home/mint/apk/<nazwa programu>.apk"
adb pull /storage/self/primary/Android/obb/ /home/mint/apk/<nazwa programu>/

Dla ustawień tak samo tylko „data/data” (albo u Ciebie może być „/Data/Data/”).

Może to nie działać na 11. Na Androidzie z linii 6 i 7 działa (a przynajmniej tych, na których próbowałem bo Androida można forkować co robi każdy producent telefonu).

@wexel1974 myślałem że jest możliwość zrobienia kopii zapasowej ze wszelkimi ustawieniami, aplikacjami, ustawieniami aplikacji, które można przywrócić właśnie po zrobieniu przywrócenia ustawień fabrycznych czy innego problemu.

Gdzieś czytałem, słyszałem… nie pamiętam gdzie że ponoć smartfony Xiaomi mają opcję, która pozwala na wykonanie pełnej kopii zapasowej wraz z ustawieniami jako samego smartfona, ale czy to jest fakt czy mit ciężko mi powiedzieć.