Tak. Chodzi o RAM. Jeśli masz go 3GB to tak będzie ciągle. Przy 4 w sumie też. Przy 6GB już jest bezpieczniej. I moim zdaniem to 6GB RAM w telefonie jest już o dłuższego czasu dla mnie wielkością minimalną.
Producenci oprogramowania nie przykładają się do optymalizacji swoich dzieł i tak to się kończy niestety. asziatko
Ja na Twoim miejscu jak muli telefon z racji wykorzystania zasobów wyłączyłbym niepotrzebne programy i ich autouruchamianie. Tyle, że czasem to walka z wiatrakami.
Nie znam się na tym aż tak bardzo. Już będzie 2 lata może 3 jak nie używam Androida. Nawet iPhone ma tendencje, że raz na miesiąc powinno się go wyłączyć i włączyć dopiero wtedy oproznioa sobie wszelką pamięć podręczna itp. Podejrzewam, ze Android podobnie. Pamięć podręczna to uśpione apki ciągle gdzieś zalegające czy to w RAM czy gdzieś na dysku, różne dane nikomu nie potrzebne, ale potrzebne do działania apki, która pracując w tle zawsze coś pobiera z internetu i coś gdzieś zapisuje co zajmuje wszelką pamięć nie potrzebnie po jakimś czasie. Nawet na Windowsie czy macOS często wyłącz i włącz sprzęt czyli słynne Uruchom ponownie pomaga na opróżnienie wszelakiej pamięci, która jest zajmowana na potrzeby działania apki czy jakiejś usługi w tle.
@krystian3w właśnie mam wyłączone wszystkie aplikacje w Ustawienia > Bateria > Zakładka Bateria > Oszczędzanie Baterii Przez Aplikacje. I tu mam każdą aplikację ustawioną na Ogranicz Aktywność w Tle.
Wyłączony mam również Autostart gdzie nie mam zaznaczonej żadnej aplikacji.
@wexel1974 Mam wersję Redmi 9 4 GB + 64 GB i widzę że właśnie mimo ograniczenia aktywności aplikacją jest sporo zajętych zasobów pamięci RAM.
@anon42398262 powiem że ja muszę uruchamiać Redmi 9 co dokładnie 360 godzin pracy (co 14 - 15 dni) dlaczego?. Dlatego że dokładnie po 360 godzinach pracy przestaje być widoczny szybkość połączenia Wi Fi. Widoczne są tylko samo 0.0 kB/s mimo aktywnego połączenia Wi Fi, jak zrobię uruchomienie ponowne to wszystko wraca do normy do 360 godzin. Ale to już na inny wątek jest.
Ale tak właśnie jest że sporo działa aplikacji systemowych co nie są widoczne, a zajmują zasoby i zajmują RAM, dobrze że chodź ja mam 4 GB z 3 GB by było jeszcze gorzej.
Ja 2-3 lata temu uciekłem z Androida bo co by ktoś nie mówił to zlanie iPhone-a jakiegokolwiek w porównaniu z jakimkolwiek smartfonem NA ANDROIDZIE jest nie porównywalne na korzyść iOS i iPhone. iPhone jest drogi, ale zawsze powtarzam Apple każe sobie płacić za to, ze minimum 5 lat od premiery modelu daje aktualizacje iOS nie tylko jako systemu, dodawania nowych funkcji czy poprawek, ale tez bezpieczeństwa. Mam iPhone Xr, często tez kilka aplikacji non-stop w tle poza fejsbukowymi bo tego unikam jak ognia mając iPhone gdzie mamy iMessega, który w wielu firmach jest używane jako czat itp.
Poza bogaczami i jakimiś fanatykami to większość ludzi kupuje iPhone-a raz na 5 lat, chyba ze się zepsuje, rozleci i nie opłaca się naprawiać, ale wartomiec ubezpieczenie, są raty 0% coraz częściej i zawsze jakoś to spłacimy jak mamy jakąś prace.
Android jest tylko dla tych co wygrają aplikacje spoza sklepu Google lub nie wiem co na tym robią. Jeśli ktoś korzysta tylko. aplikacji sklepu, nie bawi się wgrywanie alternatywnych ROM-ó∑ to opłaca się inwestować w iPhone-a. Co z tego, ze mamy super nowy procesor dużo ramy i mega pikseli. Znam trochę osób, które mają androida drogiego i taniego, który ma 54 Mpix itd i jak mu pokaże na TV zdjęcia iPhone-a, zrobione tym robi wow jakie czyste, jakie ostre, mimo, ze mniej pikseli.
Po części się zgodzę z Tobą. Ale powiem Ci , że miałem iPhona. I więcej raczej mieć nie będę. Nie podoba mi się polityka Apple i sposób korzystania z ich sprzętu. Mi nie podpasowało… choć gdybym miał może więcej sprzętów to ten ekosystem dawałby jakieś korzyści. Ale nie mam a czasem i z ekosystemem iPhone są problemy.
Jak dla mnie nie wiedze korzyści z wywalenia kasy na iPhona…ale każdy kupuje co chce. ( ja długo wybieram sprzęt i naprawdę da się wybrać fajny telefon który tez robi np.super zdjęcia za dużo niższą kasę niż iPhone ).
Osobiście się nie wypowiem odnośnie iPhona nigdy nie miałem, nie mam pojęcia jak funkcjonuje OS w iPhonie. Każdy ma swój gust i każdy ma swoje upodobania sprzętowe.