Reebot and select proper boot device or insert boot media


(Kuczypl) #1

Gdy grałem w metin2, nagle pokazał mi sie niebieski ekran i zresetowałem kompa i normalnie mi piskneło, i potem się pokazało takie coś reboot and select proper boot device or insert bot media in selected boot device and press a key _. Niewiem co z tym zrobić pomóżcie mi tutaj.


(rgabrysiak) #2

Sprawdź czy dysk jest widoczny jest w BIOSie. Jeśli tak ustaw go w pierwszej kolejności na liście bootowania.


(Kuczypl) #3

a jak to sprawdzić w biosie bo wiem gdzie jest bios tylko nie wiem jak zobaczyć czy jest widoczny dysk

-- Dodane 14.04.2012 (So) 10:35 --

rgabrysiak tak mam ustawione botowanie w biosie niewiem czy to jest dobrze jak coś to poradz mi

> Boot Settings Configuration

1st Boot Device [1st FLOPPY DRIVE]

2st Boot Device [Hard Drive]

3st Boot Device [CD/DVD]

4st Boot Device [uSB]

> Rembovable Drives


(rgabrysiak) #4

Nie wiem jaki masz BIOS szukaj mniej więcej informacji jak na pierwszym zdjęciu:

http://www.digital-daily.com/motherboar ... index3.htm

Jeśli chodzi o kolejność bootowania jako pierwsza pozycja: Hard Drive resztę możesz wyłączyć jeśli nie korzystasz z bootowania z innych nośników bądź ustawić je wg. własnych upodobań.

Jeśli dysk jest wykrywany w biosie i ustawiony jako pierwszy na liście bootowania a system nadal się nie uruchamia, spróbuj uruchomić komputer z płyty instalacyjnej i skorzystać z opcji jego naprawy.

Pozdrawiam


(Kuczypl) #5

Ja mam w main nie moge nic zrobic


(rgabrysiak) #6

Czyli dysk jest widoczny w BIOSie? Jeśli tak a system się nie uruchamia, spróbuj wystartować komputer z płyty instalacyjnej Windows i wybierz opcję naprawy istniejącej instalacji.


(Kuczypl) #7

W Main mam tak ustawione te system time i date są na niebiesko a reszta na szaro i nie moge na nie wejść...

System Time [11]

System Date [sat 04/14/2012]

BIOS Version : K8N6PV - GLAN P1.10

Procesor Type : AMD Sempron Procesor 3000+

Processor Speed : 1800MMHz

Microcode Update 20FC2/0

L1 Cache Size: 128KB

L2 Cache Size: 128KB

Total Memory : 15336MB with 128MB shared memory

DDr1 : 1024Mb/166Mhz (DDR333)

DDR2 : 512MB 166 HMz (DDR333)

Pomóz mi do końca z tym


(rgabrysiak) #8

A pozostałe zakładki w BIOSie sprawdzałeś? Nie wiem jaki masz BIOS w każdym ustawnia są nieco inne i w nieco innych miejscach. Ustawiłeś dysk jako pierwszy na liście bootowania?

Pozdrawiam


(Kuczypl) #9

Teraz Mam tak ustawione w zakładce Boot

1st [Hard Drive]

2nd [CD/DVD]

3rd[1st FLOPPY DRIVE]

4th[uSB]


(rgabrysiak) #10

System się dalej nie uruchamia? Jeśli tak uruchom komputer w płyty instalacyjnej i wybierz opcję naprawy.


(Kuczypl) #11

Main już ci podawałem teraz podam ci Advanced

WARNING: Setting wrongvalues in below sections mat cause system to malfunction.

> CPU Configuration

> Chipset Configuration

> ACPI Configuration

> IDE Configuration

> PCIPnP Configuration

> Floppy Configuration

> SuperI0 Configuration

> USB Configuration

Teraz H/w Monitor

CPU Temperature : 42*C/109*F

M/B Temperature : 39*C/102*F

CPU Fan Speed : 3013 RPM

Chassis Fan Speed: N/A

Vcore

  • 3.30V : 1.408 V

  • 5.00V : 3.440 V

  • 12.00V : 12.144V

CPU Quiet Fan [Diabsled]

Teraz Security

To jest na szaro

Supeervisor Password : Not Installed

User Password : Not Installed

A to na niebiesko

Change Supervisor Password

Change User Password.

-- Dodane 14.04.2012 (So) 11:32 --

Jest Tylko jeden problem niewiem gdzie jest ta płyta instalacyjna od windowsa

-- Dodane 14.04.2012 (So) 11:49 --

A bez płyty niemożna nic zrobićććććć.


(rgabrysiak) #12

Powtórzę jeszcze raz, jeśli dysk jest wykrywany w BIOSie (prawdopodobnie w sekcji IDE Configuration), dodatkowo jest ustawiony jako pierwszy na liście bootowania a system nadal się nie uruchamia to bez naprawy, czy instalacji nakładkowej z wykorzystaniem płyty się nie obejdzie.