Dzisiaj chcacy zmodyfikować rejestr pod pewnien program zauważyłem że…nie mogę sie do niego dostać
Wyskakuje mi okienko następujące" Nie można odnalesc pliku „regedit” sprawdz czy scieżka i nazwa pliku są poprawne oraz czy wszystkie wyamaganie biblioteki są dostepne"
CZYLI JEDYM SŁOWEM ZNIKNĄŁ MI REJESTR"!
Czy ktos wie skąd mozna regedit.exe sciągnac,i przywócic,tak bay normalnie funkcjonowąło…??
No wlasnie a pisalem aby nie mylic pojec. Poprostu zainstaluj (uzupelnij) sobie system jeszcze raz z pozycji Windowsa. Nic nie utracisz, nie musisz formatowac dysku, poprostu zostanie on wzbogacony o ewentualne braki (w twoim przypadku zwiazane z rejestrem).
Podrzucę Ci dwie rady; może któraś z nich “zaskoczy” - zwłaszcza, że oba manewry wykonywane są w DOS-ie, który jest nieoceniony przy rozwiązywaniu problemów wydawałoby się bez szans na happy and. 8)
Jest wielce prawdopodobne, że utraciłeś prawidłową strukturę rejestru wskutek wielu, wielu czynników (choć najczęściej robaków typu W32, które spływają kanałami P2P i b. inteligentnie ukrywają swój image i z reguły rezydują w “gałązkach” rejestru poprzez kompletnie absurdalne wpisy, które jednak skutecznie paraliżują regedit).
Terapią robakową zajmować się nie będę, bo o tym wszędzie pełno i wcale to nie musi być powód Twojego problemu.
First metoda
Sposób na odbudowanie utraconej, zainfekowanej lub uszkodzonej struktury regedit.
Tryb awaryjny (przy restarcie F8 dla przypomnienia)
Wpisujesz z klawiaturki regedit/e rejestr.reg
Edytor rejestru przesyła tym samym zawartość do pliku rejestr.reg
Moze Ci się pojawić cała seria głupawych komunikatów o błędach lub uszkodzeniach - zignoruj to bez żadnych “ale” (z reguły jak regedit jeszcze istnieje, a ma dysfunkcje, to sie pojawiają).
W zasadzie każdy powinien - od czasu do czasu - przeprowadzić gruntowną optymalizację rejestru, która tym góruje nad programami oczyszczającymi kompa, że działa z poziomu DOS-u ( a jak wiemy, tam można nawet “niemożliwe” )
Optymalizacja rejestru czyści “pierdołki” typu: stare wpisy, błędy we wpisach i … wpisy złośliwe (np. robak).
Po uruchomieniu komputerka w trypie DOS wpisujemy po prostu: