Regedit.exe....gdzie się podział?

Dzisiaj chcacy zmodyfikować rejestr pod pewnien program zauważyłem że…nie mogę sie do niego dostać !!

Wyskakuje mi okienko następujące" Nie można odnalesc pliku „regedit” sprawdz czy scieżka i nazwa pliku są poprawne oraz czy wszystkie wyamaganie biblioteki są dostepne"

CZYLI JEDYM SŁOWEM ZNIKNĄŁ MI REJESTR"!!!

Czy ktos wie skąd mozna regedit.exe sciągnac,i przywócic,tak bay normalnie funkcjonowąło…??

Jak to uzupełnić??

co wpisujesz w poleceniu uruchom ??? regedit czy regedit.exe???

regedit.exe pokazuje mi jak kliknę zmodyfikowany wpis aby dodało do rejestru.

A chcacy wejsc do niego czyli do rejestru wpisuje regedit w start–>>uruchom.

Od kiedy to masz :?: Może skorzystasz z przywracania systemu :-D.

Własnie problem w tym że niewiem od kiedy,dzisiaj to dopiero zauważyłem. :lol:

A z przywracaniem systemu to nie bardzo,mam WIN98 a nie XP.

Ouuu … Spóbuj powisywać regedit samo :wink:

A 2. To nie najkorzystniejsze jest przywracanie systemu… :wink:

Czy nikt naprawde nie wie jak to przywócic aby działało tak jak powinno??

Wloz plyte z Windowsem 98 do CD-ROMu, odpal instalatora i napewno on przywroci Ci zagubione pliki.

PS. Nie chodzi mi o format, reinstall (jak zwal tak zwal) :!:

Rozwiązanie problemu. Wkładamy CD-ROM z Windows (najlepiej XP)

Otwieramy notatnki. Piszemy

expand e:\i386\regedit.ex_ c:\WINDOWS\regedit.exe

Zapisujemy to jako plik reged.bat (np: na pulpicie)

Zakładamy, że nasza płyta jest w stacji e:

Jeśli nie, odpowiednio weryfikujemy wpis w notatniku.

Uruchamiamy nasz plik.

Po chwili możemy uruchomić program Regedit. :smiley: :smiley: :smiley: .

Dobra a jak to zrobic z WIN98??

Nie chce reinstalki systemu… :?

No wlasnie a pisalem aby nie mylic pojec. Poprostu zainstaluj (uzupelnij) sobie system jeszcze raz z pozycji Windowsa. Nic nie utracisz, nie musisz formatowac dysku, poprostu zostanie on wzbogacony o ewentualne braki (w twoim przypadku zwiazane z rejestrem).

1 - Skorzystaj z sfc

albo

2 - Z płyty instalacyjnej uruchom setupcore.exe

Może masz wirusa ,podobnie jak ten http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … ny+rejestr

tylko że on miał na XP ,ale to samo może być na 98 z innym komunikatem

Do tego ta porada :

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=2713

Podrzucę Ci dwie rady; może któraś z nich “zaskoczy” - zwłaszcza, że oba manewry wykonywane są w DOS-ie, który jest nieoceniony przy rozwiązywaniu problemów wydawałoby się bez szans na happy and. 8)

Jest wielce prawdopodobne, że utraciłeś prawidłową strukturę rejestru wskutek wielu, wielu czynników (choć najczęściej robaków typu W32, które spływają kanałami P2P i b. inteligentnie ukrywają swój image i z reguły rezydują w “gałązkach” rejestru poprzez kompletnie absurdalne wpisy, które jednak skutecznie paraliżują regedit).

Terapią robakową zajmować się nie będę, bo o tym wszędzie pełno i wcale to nie musi być powód Twojego problemu.

First metoda

Sposób na odbudowanie utraconej, zainfekowanej lub uszkodzonej struktury regedit.

1. Tryb awaryjny (przy restarcie F8 dla przypomnienia)

2. Wpisujesz z klawiaturki regedit/e rejestr.reg

3. Edytor rejestru przesyła tym samym zawartość do pliku rejestr.reg

4. Moze Ci się pojawić cała seria głupawych komunikatów o błędach lub uszkodzeniach - zignoruj to bez żadnych “ale” (z reguły jak regedit jeszcze istnieje, :smiley: a ma dysfunkcje, to sie pojawiają).

5. Wpisujesz poleconko: regedit/c rejestr.reg (tym odbudowujesz prawidłową strukturę)

6. No i … restarcik! 8)

Second metoda

W zasadzie każdy powinien - od czasu do czasu - przeprowadzić gruntowną optymalizację rejestru, która tym góruje nad programami oczyszczającymi kompa, że działa z poziomu DOS-u ( a jak wiemy, tam można nawet “niemożliwe” :stuck_out_tongue: )

Optymalizacja rejestru czyści “pierdołki” typu: stare wpisy, błędy we wpisach i … wpisy złośliwe (np. robak).

Po uruchomieniu komputerka w trypie DOS wpisujemy po prostu:

C:\scanreg/fix

Jak te wszystkie porady nie pomogą to naprawde sformatuj dysk,