Regulacja szybkości Fan CPU na płycie Gigabyte

Mam problem z wyregulowaniem szybkości wentylatora na procesorze…

Gigabyte udostępnia tez własny program do regulacji parametrów procesora, grafiki i m.in wentylatorów. W przypadku Twojej płyty widziałem że jest to Easy Tune 5. Może Ci pomoże.

On chyba jest 4 żyłowy, więc w CPU Smart FAN control w biosie ustaw na PWM jak opcja taka jest i zobacz jak teraz reguluje. Jak wszystko dobrze powinien mieć obroty w zależności od temperatury CPU od gdzieś 800 do max.

Lub bios nie współpracuje z tym wentylatorem?

Albo zastosować osobny regulator obrotów, bo programy nie za bardzo sobie z tym radzą.

grosjean , niestety w Easy Tune 5 ani 6 nie mogę wyregulować prędkości obrotów…

JNJN , tak zgadza się jest 4 żyły. * Producent podaje, że głośność powinna być od 18-27dB - natomiast przy 1600-1700obrotów jest dośc głośno, dlatego chciałbym zmniejszyć… w Biosie mam tylko to co podałem w linku wyżej - CPU Smart Control - możliwość Enable / Disable :slight_smile: właśnie chciałbym aby obroty wynosiły te 800 to było by trochę ciszej a temperatura by się o wiele nie podniosła bo narazie oscyluje w granicach 30stopni przy obciążeniu Waterfox (ze sporą ilością kart).

Dodatko mam pytanie czy tutaj Everest wszystko pokazuje wszystko ok :slight_smile:

http://s26.postimg.org/rnfjxor89/everest2.png

Co do osobnego regulatora to wolałbym się wstrzymać :smiley: jeśli naprawdę by nie dało rady to rozważę to rozwiązanie, ale może da się programowo? :stuck_out_tongue:

Wygląda, że OK.

Masz wgrany najnowszy bios do tej płyty?

Prędkości nie możesz zmniejszyć poniżej 1600 obrotów, ale rozumiem że bios ją reguluje (tzn. 1600 do jakiś 2200 jak jest obciążony komputer)?

JNJN , Tak mam najnowszy BIOS. Everest pokazuje że procek ma 1200MHz z 2200MHz dlaczego tak?

grosjean , Tak zgadza się nie mogę niczym nawet SpeedFan zmniejszyć obrotów poniżej 1600obrotów - wcześniej jak miałem boxowy cooler to speedfanem mogłem zmniejszyć do ok. 900 obrotów a tutaj tylko z tych 2300 na ok. 1700obrotów. Czy 1600 to jest minimalna prędkość?

Zobacz na mnożnik x 6, tryb oszczędzania energii, daj obciążenie i powinno być OK.

Obawiam się że ten cooler może po prostu tak ma. Zazwyczaj producenci chwalą się testami itd. A tu nic. Nie znalazłem w necie żadnego testu tego asusa, ani żadnej specyfikacji tego wentylatora (wszędzie jest tylko podane że max. 2300 obrotów, ale minimum…nie ma).

Co do głośności 18 - 27dB to asus równie dobrze mógł podać np 10 - 27. Problem jest w tym że nie ma żadnej standardowej procedury testowania i nie wiadomo czy 18dB to wartość osiągnięta metr od komputera, czy dziesięć metrów od niego.

W tej sytuacji sądzę że królik ma rację, może Ci pomóc chyba tylko regulator obrotów.

Szkoda, że sprzętowo nie da się zmienić bo regulatorem obrotów to na sztywno ustawić nie jest chyba zbyt bezpieczenie? Bo jak ustawię 800-900obrotów a procesor dostanie większe obciążenie to może się przegrzać? Czy wogóle istnieją regulatory na 4pin?

Czy ewentualnie takie coś - http://www.aabcooling.com/pl/component/djcatalog2/item/16-kable-przejsciowki/18-aab-cooling-aab-c13 - by pomogło? Czy zmiana na 9V obniżyła by obroty?