Regularne Bluescreeny dlaczego?!

Kupiłem używany laptop HP Envy X2.

Taka w sumie zabaweczka z małym procesorem, ale słodkie to do prostych zadań.

Ale mam problem. Otóż laptop został mi sprzedany z wyzerowanym systemem.

Był to Windows 8.0.

Po odpaleniu zainstalowałem wszystkie aktualizacje a następnie przeszedłem do Windowsa 8.1.

No i mam regularne bluescreeny. Co jakiś czas audio odmawia posłuszeństwa, bo iluś rebootach dostaję bluescreena

z informacją że system napotkał problem etc.

Co to może być?

Załączam plik DMP…

Pliss pomóżcie. Sterowniki mam aktualne.

031216-19953-01.dmp

Nie chce mi się analizować pliku zrzutu, ale swego czasu walczyłem z dwoma Envy x2 (oba na Intelu Intel Z2760), nie wiem czy to dokładnie ten sam model który posiadasz, ale pamiętam że na forum HP, a także Microsoftu jest całe mnóstwo informacji na temat problemów działania tego sprzętu z Windows 8.1.

Możliwości masz moim zdaniem dwie: spróbować zainstalować czysty Windows 8.1, lub próbować ręcznie aktualizować sterowniki z poziomu menadżera urządzeń. Jest jeszcze trzecia możliwość … wrócić do Windows 8 i wyłączyć aktualizacje …

Czyli to pewnie jakieś sterowniki krzaczą?

P.S. Czy to normalne że w Menadżerze urządzeń widzę w kilku miejscach po kilka identycznych sterowników?

Najprawdopodobniej przyczyną tego będą sterowniki. Najlepiej szukaj na stronie producenta, albo po identyfikatorze sprzętowym.

Dzieki. Na razie sprawdziłem wszystkie sterowniki w Menadżerze Urządzeń i wszystkie były aktualne…

Ale jest wiele zduplikowanych takich samych i to mnie zastanawia.

Przez Menadżer urządzeń ich nie zakutalizujesz. Najlepiej byłoby przeinstalować system i bez dostępu do sieci wszystko ręcznie zainstalować np. z pendrive. później zablokować aktualizacje itd.

Ups. Czyli ten wbudowany sposób aktualizacji nie jest skuteczny?

I skąd ja wezmę dziesiątki sterowników zewnętrznie.

Ma swoje wady.

Możesz nawet za pomocą telefonu pobrać teraz sterowniki ze strony producenta i później wszystko zainstalować.

No tak tylko to jakaś masakra instalować tyle sterowników manualnie… Anyway dzięki bardzo. Zobaczę jeszcze co mi da update do Windows 10…

Tak na szybko patrzę i są to góra 4-5 instalatory.

???

Parędziesiąt. Tyle jest sterowników do wszystkich urządzeń.

Widzę że nawet nie czytasz tego co mówię. Przeczytaj jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem naszą dyskusje.

Link który może okazać się pomocny: http://support.hp.com/pl-pl/drivers

Wprost przeciwnie, czytam bardzo uważnie a do tego oglądam swój system.

Dzięki za link, na pewno się przyda, wogóle nie wpadłem na to że producent zapewnia te sterowniki.

Pod mój model jest tam jakieś 10 sterowników, ale pozostaje pytanie co z resztą w systemie…

Anyway na pewno spróbuję to wszystko manualnie updejtować.

To tak proste że pewnie dlatego na to nie wpadłeś. Odpowiedź to: nic. Większość tych “sterowników” zostanie zainstalowana przez paczkę pod chipset i tyle musisz wiedzieć. Ciebie interesuje tylko te 10 plików .exe. Po ich zainstalowaniu sprawdź w menadżerze urządzeń czy nie ma żadnych pytajników lub wykrzykników. Jeśli ich nie ma, wyłącz automatyczne aktualizowanie sterowników i masz wszystko z głowy

Chyba wkradł ci się drobny błąd :wink:

Błąd??

Ostatecznie zrobiłem upgrade wszystkich sterowników poza jednym który wywalał błąd…

A dziś upgradeowałem do Windows 10 co zresztą dość sprawnie poszło.

Zobaczymy. Jak na razie działa lepiej niż na 8.1. 

No cóż, jak na razie na Windows 10 problemy znikły. Zero bluescreenów, zero zacięć.

Oczywiście hardware jest ciut za cienki na pewne rzeczy ale to inna sprawa.