Reinstal windowsa 7 HP A pliki nadal na dysku

windows7

(Miglanc5) #1

Witam , dziś Reinstalowałem windowsa 7 HP i po instalacji okazało się , że pliki nadal znajdują się na dysku . mam 50 gb wolnego na 500 a wszystkie stare pliki znajdują się w folderze o nazwie Windows.old.000 , o co chodzi . Proszę o pomoc


(Bogdan_G) #2

Privazer


W opcjach dojdziesz do wyczyszczenia pozostałości po poprzedniej instalacji windows.
Po użyciu programu = gdy wszystko będzie dobrze - utworzysz nowy punk przywracania, bo PZ utworzy duży.
Aha - podczas analizy będzie opcja na dole - ustaw priorytet. Dwa razy klikniesz, ustawisz na wysoki. Program jest dość lekku, a czyszczenie skróci się na dysku 500GB do jakie 17 minut.

O to chodzi, że nie robiłeś czystej instalacji z usunięciem partycji, tworzeniem nowej i formatowaniem.
Po instalacji nakładkowej przybywa folderów starych z rozszerzeniem .old Można je samemu usuwać z pominięciem kosza, bo za duże, ale bywa, że bywa problem z niektórymi old.


(CzajAn) #3

Do usunięcia pozostałości po poprzedniej instalacji systemu Windows nie jest potrzebne żadne dodatkowe oprogramowanie. Otwórz “Ten komputer” -> w sekcji “Urządzenia i dyski” kliknij prawy przycisk myszy na “Dysk lokalny (C:)” -> z rozwiniętego menu wybierz “Właściwości” -> w nowootwartym oknie kliknij przycisk “Oczyszczanie dysku” -> w kolejnym nowootwartym oknie kliknij “Oczyść pliki systemowe” -> na liście oznaczonej etykietą “Pliki do usunięcia” - zaznacz “Poprzednie instalacje systemu Windows” i zatwierdź wykonanie czynności.

Jednak wydaje mi się, że chodzi Ci konkretnie o coś innego. Instalator systemu Windows 7 domyślnie nie proponuje formatowania dysku przed rozpoczęciem nowej instalacji. Jeśli chcesz definitywnie usunąć jakiekolwiek ślady dotychczasowych instalacji systemu windows, wówczas zainstaluj system Windows jeszcze raz, ale tym razem zwróć baczną uwagę na okno z pytaniem “Gdzie chcesz zainstalować system Windows?” Po wybraniu partycji a przed kliknięciem przycisku “Dalej” z listy funkcji dostępnej pod oknem z listą partycji użyj funkcji “Formatuj”

image


(Astor44) #4

Chodzi o to, że nie wykonałeś reinstalacji “czystej”, czyli spod tzw. bootowania, lecz zainstalowałeś nowy system spod działającego systemu poprzedniego (old), jakby obok niego. Dlatego ten “old” pozostał na dysku.
Tak więc, aby tak się nie stało, należało wykonać reinstalację w ten sposób:


(Bojio) #5

Folder Old normalnie usuwasz przez zaznaczenie i usuń (del). Nic złego dla systemu się nie stanie.