Reinstalacja lub Recovery systemu Win10

Witam

chciałem formatować komputer windows 10 wszystko było pięknie do czasu jak widać na załączonym obrazku stanęło na 64% dojdzie do 100 komputer się restartuje I zaczyna znów od 64% .Mam taki problem już 5dzien bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję .

1 polubienie

Może sprawdź tak.
Kiedy dojdzie do 100% przed restartem wyjmij pendriva czy płytę dvd (zależnie z jakiego nośnika instalujesz system) i zobacz co się stanie.
(system instaluj również z odłączeniem od sieci/internetu chodzi o to by system podczas instalacji nie pobierał żadnej aktualizacji. Zaktualizujesz go dopiero po zainstalowaniu)

Zle napisałem w temacie system który był wgrany na laptopa była funkcją formatowania go czyszczenia bez podpisania plytki czy pendrive

Wygraj na pendrive obraz systemu ze strony Microsoftu. Rufusem, albo Windows Media Creation Tool:
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

Instalowanie odzyskiwanie z recovery fabrycznego nie jest dobre, bo instaluje Ci się stara wersja systemu z bloatware producenta lapka. Potem jeszcze Windows Update będzie Ci długo “mielił”, aby zaktualizować system.
Dlatego ze świeżego obrazu najlepiej jak zainstalujesz używając pendrive.

Więc coś poszło nie tak. Masz dwa wyjścia.

• Próba uruchomienia systemu w trybie awaryjnym i przywrócenia systemu z punktu przywracania o ile taki istnieje.
  • Instalacja na czysto sposobem proponowanym przez @Domker.

Ze swojej strony proponuję to drugie rozwiązanie. Oczywiście wciąż zalecam instalację na laptopie odłączonym od sieci.

Są dwa możliwe problemy na taki stan rzeczy. Uszkodzony obraz / partycja recovery lub śmieci po starym systemie Windows 10. Jeżeli zależy ci na oryginalnym systemie od Asusa (sporo śmieci od producenta i nieaktualny build systemu) to uruchom operację recovery i sformatuj dysk podczas instalacji. Wiąże się to z utratą danych. Możliwe, że recovery spróbuje naprawić system w przypadku braku formatowania. Jednak w przypadku opisanego problemu może być konieczne formatowanie i instalacja na czysto. Czy to z recovery czy z obrazu od MS. Na pierwszy rzut odpal instalacje systemu Windows 10, tam powinna być próba naprawienia systemu, wtedy nawet gdy system będzie słabo działał zmagazynujesz sobie dane w celu czystej instalacji.