Witam. Moja wiedza z zakresu komputerow jest prawie żadna…proszę więc o szczególną wyrozumialość i czytelną dla mnie informację.
Posiadam w domu komputer stacjonarny i laptop. Do legalnego systemu w stacjonarze mam płytkę do reinastalacji. System to WINDOWS XP SP1 bez serwis paka2. Do laptopa płytki nie otrzymałam, ale umieszczono na nim klucz z numerem licencyjnym . System na laptopie to także WINDOWS XP lecz z serwisem pakiem2. Czy mogę do reinstalacji użyć płytki (legalnej) od systemu z komputera stacjonarnego wpisując legalny klucz umieszczony na laptopie? Dziękując za ewentualne porady życzę miłego dnia
Dokładnie levisek82 , musisz wiedzieć jaką masz wersję Windows: OEM czy BOX. Po za tym, jeśli do notebooka nie dostałaś płyty to możliwe, że system masz na ukrytej partycji Recovery i z niej właśnie musisz wówczas zainstalować system od nowa. Sprawdź to, dodając do siebie pojemności wszystkich partycji na komputerze. Jeśli dadzą one wielkość w GB, taką jaką powinien mieć dysk, to nie masz ukrytej partycji, jeśli natomiast będzie mniej o jakieś parę GB to masz. Wówczas napisz, a napiszę Ci jak zainstalować z niej system. Aha, napisz, jeszcze model notebooka.
anka skakanka , na forum używamy polskich znaków (ż, ź, ć, ą, ś itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
Dzień dobry. levisek ,82 misiu 134… dziekuję za zainteresowanie się tematem i odpowiedź. Proszę o pomoc i podaję dane laptopa.
acer- TravelMate 2312LM_L 1,4 GHz FSB. 1MB L2 cache. Wiem, że jest ukryta partycja z systemem i instaluje się przez acer menager. Ja już próbowałam zrobić w ten sposób reinstalację…z pozornym sukcesem. Jednak po włączeniu przegladarki internet explorer-przeglądarkę “wyrzucało” i otrzymywałam komuniakat o błędzie iex i polecenie wysłania raportu do Microsoft-u. Wasze wskazówki będą dla mnie doskonałą pomocą i cieszę się, że tak chętnie oferujecie pomoc. Jeszcze raz dziękuję…czekając na odpowiedź.
Najlepiej by było gdybyś podała dokładną treść błędu wywalanego przez IE. Być może to on właśnie powoduje problemy, a z drugiej strony można przecież skorzystać z inne przeglądarki np z liska. Możliwe również, że coś się uszkodziło na ukrytej partycji, choć mało prawdopodobne, wówczas możesz zadzwonić do Acera i poprosić, aby przysłali Ci kopię systemu na płycie. Wtedy zainstalujesz sobie z płyty, tak jak normalnie.