Reinstalacja sterowników kanałów IDE

Witam

Mam problem z zainstalowaniem sterowników dla systemowych kanałów IDE; podstawowego i pomocniczego.

Na początku nie odświeżała mi się etykieta nowo włożonej płyty więc postanowiłem że usune sterowniki kanałów IDE i zainstaluje od nowa i że to rozwikła problem.

Jak się okazało starowniki nie chcą się ponownie zainstalować!

Niby jakieś tam na dysku znajduje ale próba instalacji kończy się błędem:

image2uu2.th.jpg

Prubowałem instalować stery z płyty xp ale nic z tego.

Zainstalowałem sterowniki IDE dla mojego chipsetu ale mimo to nadal te systemowe kanały wyglądają tak:

image1qz0.th.jpg

Ma ktoś jakiś pomysł jak je zainstalować?

Albo może da sie je ściągnąć z neta?

A napędów wirtualnych to czasami nie masz zainstalowanych.

Sciągnij ten program i zainstaluj,restart kompa i zobacz.

http://www.sis.com/download/agreement.php?id=155792

Napędy wirtualne usunąłem i już wcześniej zainstalowałem sterowniki IDE dla chipsetu mojej płyty.

Oto efekt:

image3pn8.th.jpg

Wygląda na to że jako takie napędy pracują poprawnie no i mają poprawne ustawienia.

Mimo to nadal przy każdym uruchomieniu jestem informowany o nie powodzeniu instalacji sterownika dla oznaczonych wykrzyknikiem kanałów:

image4xa4.th.jpg

A widok mój komputer pokazuje napędy jako takie same gdy jeden z nich powinien być rozpoznany jako napęd DVD:

image5ev2.jpg

Sterowniki dla odznaczonych urządzeń są instalowane przez system przy instalacji więc czemu nie można by ich zainstalować oddzielnie, na pewno gdzieś w internecie musi być paczka z nimi, tylko gdzie? :frowning:

Czy z menadżera urządzeń znikneła pozycja kontrolery scsi i raid.

Czy zainstalowałeś podane stery.

Jeśli tak ponownie usuń z poziomu menadzera wszystko co kontroler IDE,restart kompa i zobacz teraz.

Jak dalej to samo z poziomu menadżera urządzeń i użyj opcji aktualizuj sterownik i podaj lokalizację tego steru który ściągałeś(ma być rozpakowany) i wykonaj tak dla trzech pozycji kontrolera IDE,zacznij od SIS 5513.

Wygląda na to że tak.

Tak, wyżej pokazałem ich skutki.

Wcześniej już tak robiłem i nie dawało to niczego, natomiast teraz oprócz tego uruchomiłem jeszcze instalator tych sterowników dla sis’a i z tamtąd wybrałem opcję usuwania.

Po restarcie wyskoczył komunikat o ponowne uruchomienie i oba kanały są zainstalowane.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc JNJN, dobrze że udało nam się rozwikłać tą sprawę. 8)

Można zamknąć.