Mam problem z zainstalowaniem sterowników dla systemowych kanałów IDE; podstawowego i pomocniczego.
Na początku nie odświeżała mi się etykieta nowo włożonej płyty więc postanowiłem że usune sterowniki kanałów IDE i zainstaluje od nowa i że to rozwikła problem.
Jak się okazało starowniki nie chcą się ponownie zainstalować!
Niby jakieś tam na dysku znajduje ale próba instalacji kończy się błędem:
Prubowałem instalować stery z płyty xp ale nic z tego.
Zainstalowałem sterowniki IDE dla mojego chipsetu ale mimo to nadal te systemowe kanały wyglądają tak:
Napędy wirtualne usunąłem i już wcześniej zainstalowałem sterowniki IDE dla chipsetu mojej płyty.
Oto efekt:
Wygląda na to że jako takie napędy pracują poprawnie no i mają poprawne ustawienia.
Mimo to nadal przy każdym uruchomieniu jestem informowany o nie powodzeniu instalacji sterownika dla oznaczonych wykrzyknikiem kanałów:
A widok mój komputer pokazuje napędy jako takie same gdy jeden z nich powinien być rozpoznany jako napęd DVD:
Sterowniki dla odznaczonych urządzeń są instalowane przez system przy instalacji więc czemu nie można by ich zainstalować oddzielnie, na pewno gdzieś w internecie musi być paczka z nimi, tylko gdzie?
Czy z menadżera urządzeń znikneła pozycja kontrolery scsi i raid.
Czy zainstalowałeś podane stery.
Jeśli tak ponownie usuń z poziomu menadzera wszystko co kontroler IDE,restart kompa i zobacz teraz.
Jak dalej to samo z poziomu menadżera urządzeń i użyj opcji aktualizuj sterownik i podaj lokalizację tego steru który ściągałeś(ma być rozpakowany) i wykonaj tak dla trzech pozycji kontrolera IDE,zacznij od SIS 5513.
Wcześniej już tak robiłem i nie dawało to niczego, natomiast teraz oprócz tego uruchomiłem jeszcze instalator tych sterowników dla sis’a i z tamtąd wybrałem opcję usuwania.
Po restarcie wyskoczył komunikat o ponowne uruchomienie i oba kanały są zainstalowane.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc JNJN, dobrze że udało nam się rozwikłać tą sprawę. 8)