Witam! Chcę zrobić reinstalacje systemu bo jest syf, jest to dokładnie Vista Home Premium. Ale mniejsza o to, nie mam płyty instalacyjnej windows i żadnych sterowników do płyty głównej itp. od laptopa, jak się za to zabrać ?
Podaj markę laptopa,zapewne masz partycję Recovery,z której możesz przywrócić sprzęt do ustawień fabrycznych.Z góry ostrzegam że jest możliwość utraty danych z wszystkich partycji ale tego dowiemy się jak podasz markę.
HP Pavilion
Podczas startu laptopa klikaj F11 - w moim Hp`ku to ten skrót odpala reinstalkę itp. ^^
Powodzenia!
A powiedz Mi jeszcze Czy nie usuną się wszelkie sterowniki od komputera ? Bo nie mam ich na żadnym nośniku
Z tego co wyczytałem to system zostanie przywrócony do stanu pierwotnego,cały dysk zostanie sformatowany,system będzie miał wszystkie sterowniki i śmieci w postaci programów dołączonych przez producenta.Potwierdzam opcję klawisza F11.
Link do szczegółowych instrukcji na stronie HP:Klik.
Niechce mi się czytać manula do tego lapka ale wydaj mi się że jest możliwość wybrania oczywiście do przywrócenia tylko dysku na którym jest zainstalowany windows, czyli sormatowany zostanie np. tylko dysk c:
Z tego co mi się wydaje to zwykle właśnie nie ma opcji wyboru partycji do przywrócenia tylko następuje format całego dysku, fabryczny podział na partycje i instalka świeżej kopii windowsa wraz ze sterownikami i całym innym syfem od HP. Aczkolwiek na jakimś laptopie Fujitsu-Siemens spotkałem się z tym, że sformatowana została tylko pierwsza partycja dysku.
Na laptopach acera jest tak na 100%. Nie pamiętam jak tam dokładnie jest ale wiem że są trzy opcje do wyboru na temat formatowania dysków
Najlepsze rozwiązanie to zdobyć zwykłą płytę instalacyjną Visty - od znajomego lub w ostateczności z Internetu - należy uważać, by ściągnąć wersję 1:1 bez żadnych dodatków. Taki system działa dużo lepiej niż taki “wzbogacony” przez producenta laptopa.