Witam mam problem z reinstalacja visty Nie mam pojęcia jak to zrobić czytałem tu posty ale dużo nie zrozumiałem. Mam płytę z Windowsem i czytałem ze można jakoś uruchomić zmieniając coś w Biosie ale nie wiem co? Windowsa mam i wszystkie pliki z grami itp na dysku c. Jeśli ktoś by wytłumaczył jak postępować.
w biosie musisz ustawić botowanie z napędu dvd,uruchomić komputer ponownie i dalej postępujesz z tym co ci będzie pisać (możliwe,że będziesz musiał nacisnąć dowolny klawisz by spowodować rozruch z płyty,jak to było w przypadku windows xp)
Mam ten sam problem.
Chcialam od nowa zainstalowac system vista, musiałam nacisnąć dowolny klawisz by spowodować rozruch z płyty,
dalej postepowalam jak pisali, w wyniku czego mam teraz dwa systemy vista…
Myslalam, ze nowy system zapisze sie na drugim, co automatycznie mi skasuje stare dane, ale nie…
Jak moge WSZYSTKO usunac, wraz z danymi (bo co wazniejsze mam na CD), by moc zaintallowac Vista na pustym komputrze ?
W kreatorze wyboru miejsca gdzie chcesz zainstalować OSa, będziesz miał możliwość usunięcia starej partycji to jest właśnie ten moment, gdzie musisz usunąć partycje C;/ a później na nowo ją stworzyć i zainstalować na niej pożądany system. 
Udalo sie !
Zainstalowalam system od nowa, potem skasowalam windows.old, co mi wyczyscilo caly dysk C i recznie sformatowalam D.
-
Jednak przy uruchamianiu kompa, nadal mam wybor miedzy dwoma systemami… Nowy i stary, ktory przeciez skasowalam, ale jakos bardzo mi to nie przeszkadza :shock:
-
Myslalam, ze po calkowitym wyczyszczeniu komputer bedzie dzialal jak mala wyscigowka, a porusza sie jak slimak :-x Strony Internet Explorer laduja sie godzine, msn tez, ale Firefox dziala blyskawicznie…
Nie bardzo rozumiem co sie dzieje.
- I na koniec, rozdzielczosc chyba mam za duza,
Wchodze w ustawienia ekranu, biore na wysoka rozdzielczosc : 1024x768 przy kolorach 32bity i cala czcionka systemu jest jakby rozmazana (ale mniej niz przy najnizszej rozdzielczosci).
Patrzylam w drugim komputerze, gdzie obraz jest w porzadku, i ma on wysrodkowana rozdzielczosc.
W moich ustawieniach ekranu nie ma takiej opcji, albo najwyzsza, albo najnizsza.
Mam standardowa karte graficzna VGA.
We wlasciwosciach monitora, tez nie moge nic zmienic, moge tylko uzyc domyslnych ustawien sprzetu. 
Boot w XP ? Ja jestem w Viscie…
podobnie, właściwie identycznie edytuje się pod systemem Vista, zresztą można także użyć programu VistaBoot Pro
Udalo sie ! Mam odpowiednia grafike ! Trzeba bylo sterowniki sciagnac ze strony producenta.
A czy wiesz moze, czemu wszystko co dziala pod internet explorer i on sam chodza strasznie wolno ( strona sie laduje 5minut, msn tez ).
Mam najnowsza wersje EI.
A firefox i polaczenie dzialaja blyskawicznie.
Zainstaluj IE 8, według wielu przeglądarka przyspieszyła i to ze znacznie lepszym wynikiem niż FF3.1. Pobrać ją możesz na głównej stronie DobreProgramy.pl lub nastawioną pod kątem allegro, nasza-klasa etc te znaleźć możesz na każdym z tych serwisów.
Chociaż jeśli dobrze Ci się pracuje na FF to po co zrywać znajomość? Ilość wtyczek na tej przeglądarce przerasta możliwości wszystkich przeglądarek łącznie - wrzucanie zdjęć na imageshacka za pomocą jednego kliknięcia, klient poczty (Thunderbird) zintegrowany z FF… itd. Nie bez powodu Lis odgryza kolejnych użytkowników z IE. 
Garce:
Ale się uśmiałem z twoich postów Ile ty masz lat 10 ? 14 ? Od razu mi się przypomina tekst jednego gostka który kupił laptopa i myślał że jak się postawi system to już sterów i programów nie trzeba wgrywać (ot co wszystko się samo zrobi). Ludzie jak się nie znacie to kupcie sobie X-Klocka 360 i się bawcie a do kompa zawołajcie kogoś kto się zna i wam zrobi.
metaphorical:
Gdyby Garce zrobił dokładnie to co mówiłeś to by nie miał pozostałości po starej Viście i wszystko by chodziło szybko więc instalacja IE 8 tu raczej nie pomoże. Poza tym Garce się ucieszył że wpadł na pomysł aby zainstalować sterowniki od grafiki, ciekawe czy resztę driver-ów załadował i czy powyłączał zbędne procesy.