Reinstalacja Windows 10 na nowym dysku

Witam! Kupiłem sobie nowy dysk SSD do mojego blaszaka, w którym jeszcze do nie dawna używałem twardziela. Do czasu na owym komputerze był Windows 7 zainstalowany z oryginalnej płyty, lecz aktywowany kluczem zakupionym na Allegro, aktywacja przebiegła poprzez telefon komórkowy (bot podawał mi kod itd.), i po owej aktywacji uaktualniłem Windows do 10-tki. I teraz pytanie, czy jak zrobię bootowalnego pendrive’a za pomocą MediaCreationTool i zainstalują system na tym nowym dysku, to, czy system sam się aktywuje, czy będą problemy, kod, który zakupiłem już dawno usunąłem z poczty.
Z góry dzięki, za odpowiedź

Powinien się aktywować! Podczas instalacji wybierz przycisk “Nie mam klucza…”. Jeśli Twój poprzedni z “dziesiątki” był aktywowany, to i nowa “dziesiątka” go przyjmie, mimo zmiany dysku twardego.

1 polubienie

“Powinien”, ale nie musi, nie widzi mi się znowu kupować klucza. Jakie dane mógłbym mi podać Ci podać, abyś określił, czy się aktywuje?

cyt. “Jakie dane mógłbym Ci podać, abyś określił, czy się aktywuje?”

Żadne! Z ostrożności napisałem “powinien”. W gruncie rzeczy jestem pewny, że system się aktywuje, ponieważ wielokrotnie (ostatni kilka godzin temu) wymieniałem już dyski na SSD pod działaniem Win10 i z jego reinstalacją. Żadnych problemów z samoczynną aktywacją nie miałem. Byle płyta główna była ta sama.

1 polubienie

Czyli mam wybrać opcję “nie mam klucza” i po instalacji sprawdzić, czy jest aktywowany?
PS. Gdyby to był dysk twardy to by miało jakąś różnice, czy nie?

Tak - Nie mam klucza, a po instalacji PPM na mój komputer i Wybierasz Właściwości następnie w sekcji : 44444444444444333333322 wybierz aktywuj system windows, jeśli będziesz miał monit o tej treści, tak jak u mnie na screenie pokazuje już aktywowaną wersje.

1 polubienie

Tak, po instalacji sprawdź. Typ dysku (HDD/SSD) nie ma znaczenia.

1 polubienie

Technologia płyty itd. też nie ma znaczenia?
W sensie, że socket, data produkcji itp…

Płyta główna (jako całość) nie może ulec zmianie. Ściślej, jej tzw. ID, zawarty bodaj w BIO-sie. Szczegóły konstrukcyjne nie mają znaczenia dla ponownej aktywacji.

1 polubienie

Jeśli masz aktywowany system teraz tym odczytasz klucz : https://www.dobreprogramy.pl/Windows-Product-Key-Viewer,Program,Windows,82409.html

1 polubienie

Windows 7 na starym laptopie musiałem za każdym razem aktywować podając kod, czemu?

Nie mam pojęcia! Pierwsze słyszę o takim przypadku.

1 polubienie

No to może spróbuj sklonować zawartość starego dysku na nowy.

2 polubienia

Zamiast instalować od nowa, zwyczajnie sklonuj dysk. Niczego nie będziesz musiał aktywować.

2 polubienia

Wersja systemu nie ma znaczenia? Home itd…
To jak mógłbym dokonać owego klonu.
Zrobię tak, na tym dysku zostawię system, a jak się nie uda aktywować to spróbuję sklonować.

System musisz wybrać odpowiedni do poprzedniego np. HOME lub PRO

1 polubienie

Nie ma znaczenia.

1 polubienie

O ile Windows 10 nie nadpisał tego jednym z dwóch generycznych kluczy podczas uaktualniania się.