Witam, mam zamiar reinstalacji Windows 10 na czysto. Chciał bym sprawdzić czy odpowiednio się do tego przygotowałem, ponieważ na czysto robię to pierwszy raz.
Kopia zapasowa partycji systemowej programem EaseUs Todo Buckup.
Kopia zapasowa folderu Program Data i User ( Chodzi o folder mojego użytkownika) też w EaseUs Todo Buckup
Spisane kluczę do Windows i Office
Spisana lista programów.
Kopia rejestru systemu.
Kopia ustawień Windows przez Konto MS
Pliki na innej partycji
Czy czegoś brakuję, a może czegoś nie trzeba / nie wolno robić? Jeżeli ktoś zna lepsze formy backupu np. Kopie programów to prosiłbym by mnie poinformował. Jestem bardziej z tych zaawansowanych użytkowników, więc jeśli są skuteczniejsze metody, lecz trudniejsze do wykonania to proszę pisać śmiało
Po co tyle tych kopii?
Wystarczy jeden obraz całego dysku.
Ale po co?
Programy zawsze możesz pobrać ze strony producenta, czy zainstalować z płytki.
To co powinno cię interesować, to twoje prywatne dane, dokumenty, zdjęcia, projekty itd, Tego sobie z internetu nie ściągniesz (chyba że masz kopię w chmurze)
W przypadku większości programów można prześledzić cały proces instalacji i go ręcznie powtórzyć, ale nie ma to większego sensu.
Nie wiem po co ci ona. Kopia rejestru nie będzie i tak działała na świeżo postawionym systemie. Do niczego właściwie się nie przyda w przypadku stawiania systemu na czysto.
Kopię rejestru warto robić kiedy masz już zainstalowany system i zaczynasz albo edytować rejestr albo wgrywać jakieś niepewne aplikacje które w nim mogą namieszać. Gdy stawiasz system od nowa rejestr również tworzony jest na nowo.
Dla mnie najważniejsze podczas stawiania systemu to sterowniki do karty sieciowej (internetu). Nie zawsze sam system potrafi je prawidłowo zainstalować. Dlaczego to dla mnie takie ważne? Dlatego, ze po zainstalowaniu systemu chcę mieć dostęp do internetu. Dzięki temu inne potrzebne sterowniki pobieram od razu ze stron producenta sprzętu nie musząc przejmować się czy mam sterowniki na cd/pendrivie. Jeżeli po instalacji napotkam jakiś problem (na przykład nie działająca karta graficzna/dźwiękowa) to przynajmniej mam wtedy dostęp do internetu gdzie mogę szukać sterowników lub rozwiązania. Dlatego na moje. Zadbaj przede wszystkim by po czystej instalacji mieć dostęp do sieci bo w razie kłopotów dostęp do internetu ułatwi i przyspieszy znacznie rozwiązanie potencjalnych problemów które mogą się pojawić
Moje szejść pierwszych kroków przy instalacji systemu to:
1. Uruchomienie na nowym systemie Internetu. 2. Aktualizacja systemu. (moim zdaniem bardzo ważny krok. Zrób to zanim zaczniesz instalować sterowniki) 3. Instalacja sterowników karty graficznej. 4. Instalacja sterowników do karty dźwiękowej. 5. Instalacja sterowników do innych mniej ważnych urządzeń peryferyjnych. 6. Instalacja oprogramowania i aplikacji codziennego użytku.
Zanim sformatujesz całkiem system zrób sobie kopie tego systemu nawet jak jest system zajechany i syfiasto chodzi… czasem w razie w będziesz mógł wrócić do starego systemu aby coś jeszcze pobrać z neta itp.
I nie musisz sie rozdrabniać z tymi kopia wystarczy cała kopia starego samego systemu
Jak migrujesz na nowy system to sterowniki pobrać. jak masz stare mobo to możliwe że będzie trzeba bios pobrać nowszy pod windosa 10.
Potem jak na nowo system postawisz to.
1)Robisz kopie systemu świeżego zaraz po instalacji
2)Potem aktualizujesz system i instalujesz sterowniki jaki tam potrzebujesz
3)Robisz kopie systemu
4)Wdrażasz oprogramowanie zabezpieczające / konfigurujesz konto admina oraz zwykłe , SRP - restrykcje i ograniczenia - opcjonalnie debloat
5)Robisz kopie
6)Instalujesz Gry aplikacje i resztę oprogramowania biurowego
7)Ostateczna Kopia - System gotowy do użytku od zaraz.
Jeszcze zajrzyj do katalogów Dokumenty (starsze i niektóre nowsze gry nie zapisują save’ów w chmurze), Muzyka, Obrazy, Wideo.
Ja podczas n-tej reinstalacji zapomniałem zajrzeć do jednego z nich i straciłem nieco grafiki i save’ów
Spisanie klucza do W10 jest bez sensu i tak masz juz aktywowany i przypisany do płyty głownej. Przy instalacji wybierasz home czy pro co tam miałes i po zainstalowaniu i wpięciu do sieci sam się aktywuje.