Reinstalacja windows 11 - jakiego klucza użyć?

Witajcie. Miałem Windows 7 Pro, darmowo uaktualniłem go do Windows 10 Pro, teraz uaktualniam do Windows 11, ale może się zdarzyć że w przyszłości będę chciał przeinstalować system. Jaki klucz do Windowsa 11 mam użyć wtedy? Tego od Windows 7 Pro?

Lub loguj się przez konto Microsoft.

Dzięki ale mam tylko konta lokalne, nie chciałbym tego zmieniać

Też mam, ale przypisane MS. Jeśli się logowałeś na konto podczas aktualizacji, to kod został tam przypisany

Pomijaj i niech się aktywuje na podstawie cyfrowego odcisku maszyny.

Jeśli reinstalacja będzie na tym samym sprzęcie to użyj aktualnego klucza z Windows 11. Odczytasz go za pomocą np. ShowKeyPlus (jest na DP). Jeśli reinstalacja będzie na innym sprzęcie to musisz mieć konto Microsoft i logując się na to konto w nowym systemie aktywujesz go.

Seeio? Kupię nowy PC i to damo konto Microsoft wystarczy? Na pewno nie w nieskończoność.

Serio serio. Jeśli M$ nie zmieni zasad to w nieskończoność i nawet dzień dłużej. Tą zasadą M$ prawie zrównał wersję OEM z BOX - mając BOX nie musisz mieć konta M$.

Nie używasz żadnego klucza. System aktywuje się sam, po połączeniu z Internetem i odczytaniu nr. płyty.
Jednak lepiej zalogować się na konto M$, bo bywa, że z jakiegoś powodu nie załapie, albo coś się zmieni w sprzęcie i jest problem z aktywacją. Zawsze można przecież po aktywacji wywalić w systemie konto, wystarczy w panelu założyć lokalne konto administratora i zalogować się na nie, a potem usunąć tamto.

Odczytywanie klucza programami zwykle jest nieskuteczne, bo w trakcie dużych aktualizacji 10 i reinstalacji do 11, zwykle w systemie klucz zamienia się na standardowy, który nie nadaje się do aktywacji.
W 11 komputerach na 10, w których odczytałem klucze, nie nadawały się one do aktywacji.

Klucz może być związany z kontem Microsoft, ale przede wszystkim jest związany z maszyną. Nie trzeba się logować kontem Microsoft. Inaczej nie działałoby to np. w firmach, a przecież nie wszędzie są serwery KMS :slight_smile:

1 polubienie

@ytre Jeżeli zaktualizowałeś Windowsa 7 do Windowsa 10 lub 11 to masz na niego licencję cyfrową. Podczas ponownej instalacji Windowsa 10 lub 11 na tym komputerze nie wpisujesz żadnego klucza. Jak Windows dostanie połączenie z internetem aktywuje się sam automatycznie. Zarówno Windows 10 jak i 11 nie potrzebuje do działania konta M$ wystarczy konto lokalne.

Pozdrawiam!

I tutaj różnie bywa. Jak jest klucz w biosie, to tak, ale jak jest to składak i aktualizacja z 7, to potrafi po zmianie dysku, karty itp. czasami (nie zawsze) przestać się aktywować. Dlatego, lepiej jest jednak przypisać do konta, na wszelki wypadek. Przydaje się też, gdy sprzedajemy płytę, a chcemy zachować licencje.