niedawno w przypadkowy sposob sam usunalem sobie kilka plikow systemowych przez co windows stracil stabilnosc. I tak teraz uruchamia sie pol godziny i tnie na kazdym kroku:(. Na dysku mam jednak wiele plikow ktore nie chcialbym utracic. Jakiekolwiek zgranie ich na nosniki czy na innny dysk odpada poniewaz system napewno ziwesilby sie przy tym. Chce przeinstalowac system tak by nie formatowac dyskow, tak by “wymienic” sam katalog c:\windows . wiem ze plyta z windowsem ma opocje aktualizacji bez utraty danych… jak jednak zrobic to przy pomocy konsoli odzyskiwania (dla mnie jedyny pewny sposob nie grozacy zwisem sprzetu)?
Możesz zrobić reinstalację XP bez utratu danych. Żadnych danych nie stracisz tylko trochę system się podreperuje. Jest to całkiem dobry sposób. Jak to zrobić jest opisane tutaj.
Czy wiesz jakie dokładnie pliki usunołeś ?? Bo jeżeli tak to przez konsolę odzyskiwaia myślę, że da się wtedy naprawić. Ale jeżeli nie to tylko powyższa reinstalacja pozostaje chyba tylko :? Jeżeli wiesz jakie to pliki usunołeś to podaj ich nazwy najlepiej. A jeżeli to same pliki .dll to możesz poszukać w internecie i skorzystać. Wiele jest ich na stronie http://www.dll-files.com/
Myślę, że niezależnie którego sposobu wyżej wymienionego użyjesz nie będzie groziło to “zwisem sprzętu”.
hmm dzieks stary ale co znaczy:
- Jeśli komp się nie uruchamia nadpisać z instalatora CD…
i jak sie to robi? bo raczej watpie zeby z poziomu windows udalo mi sie plyte wczytac:(
jak normalnie instalujesz windowsa to nie dajesz NOWA INSTALACJA tylko … TA DRUGA OPCJA (zapomniałem jak sie nazywa) ---->> to jesli z poziomu windows
Jesli z poziomu DOSA to masz tam opcje formatowan róznego typu "formatowanie NTFS, formatowanie FAT32, szybkie, normalne) i masz opcje pozostaw biezące dane bez zmian czy cos takiego. Wtedy ci nic nie wykasuje.
PS na 2 raz nie trzymaj danych tam gdzie system tylko na innej partycji
aha… tylko drobny problem… nie pisalbym na forum i prosil o pomoc gdyby moje metody zawiodly… tam mam tylko wybor formatowanie FAT32 i NTFS i nie mam innych opcji a dane trzymalem na C: bo na D: juz miejsca nie mialem
Jak chcesz zrobić reinstalkę to nie wybierasz nowa instalacja i nie formatujesz.
aha nie wybieram nowa instalacja…ok… to co wybieram?
Masz tylko dwie opcje więc ta drugą.
Odpalasz windowsa xp i wkładasz płytę. Zaznaczasz druga opcję i według poleceń.