Reinstalacja Windowsa XP na netbooku

Cześć,

zamierzam reinstalować system na moim netbooku Samsung N120. Instalator zlokalizowany jest na ukrytej partycji, a instrukcja mówi, że w celu reinstalacji należy skorzystać z płyty Samsung Recovery, która rzecz jasna nie została dołączona do zestawu, bo mój netbook, jak każdy inny nie posiada stacji dysków.

Instalacja z pena raczej odpada, bo nie mam dostepu do ukrytej instalki systemu.

Być może istnieje inny sposób, bardzo prosze o poradę !

Hmm, a sprawdz czy w start->programy -> samsung (czy cośtakiego) niemasz funkcji -> samsung recovery solutions

Ewentualnie, czy jak uruchamiasz netbooka to pisze , że należy wcisnać jakiś klawisz aby przejść do opcji recovery.

Ja mam netbooka Samsung N140 i tam właśnie się to robi w taki sposób. Bo recovery jest już zainstalowane na ukrytej partycji i w taki sposób przywraca się czysty system.

29.06.2011 (Śr) 15:33

faktycznie, przy starcie pojawia się taka opcja

Dzięki za pomoc

– Dodane 27.01.2012 (Pt) 19:35 –

Cześć,

sorry za odgrzanego kotleta, no ale problem powrócił i to w jeszcze bardziej irytującej odmianie.

Generalnie mam wrażenie, że Recovery niewiele daje - wprawdzie przywraca system do początkowego stanu, jednak wszystkie śmieci go spowalniające zostają, bo jest jeszcze wolniejszy niż przed całą operacją.

Ale do rzeczy:

pewnego miłego wieczoru siedzę sobie przy moim netbooku. Mam włączony komunikator, media plejer i przeglądarkę z trzema stronami.

W pewnym momencie lapek zawiesza się, co nieraz miało miejsce, więc aby powrócić do normalnego stanu rzeczy, przytrzymując przycisk uruchamiania wyłączyłem go, a następnie uruchomiłem ponownie.

Od tego momentu przechodzi normalnie przez BIOS i generalnie wszystko jest cacy do momentu, w którym powinny pojawić się okienka i napis “Windows XP” wraz paskiem ładowania na czarnym tle - czyli proces ładowania systemu. Problem polega na tym, że nic się nie pojawia, jedynie przez chwilę miga biała kreseczka w lewym górnym rogu ekranu i na tym koniec - mogę tak czekać godzinami.

Głupia sprawa, jak na to by nie patrzeć

Korzystałem już wielokrotnie z funkcji Samsung Recovery - niestety bezskutecznie.

Niestety producent nie chwali się użytkownikowi, w jaki sposób ma po ludzku sformatować dysk i zainstalować ponownie system. Co najlepsze - dorzuca do zestawu jakąś płytkę ze sterownikami. Szkoda, że nie dorzucił stacji dysków.

Jako że mój komputer jest jeszcze przez niecały miesiąc na gwarancji, wybrałem się dzisiaj do ASO Samsunga, ale kiedy się dowiedziałem, że jeśli powodem całego zamieszania jest wirus, lub ingerencja użytkownika w oprogramowanie, (czyli na dobrą sprawę zmiana rozmiaru partycji rok temu), a nie wada sprzętu i wystarczy przeinstalować system, czego jak wyżej wspomnialem producent użytkownikowi raczej nie ułatwia, to naliczą mi haracz w wysokości 185 zł.

Wykluczam w ogóle ewentualność zapłacenia im tej kwoty, bo niby za co ? Za uzycie płytki (która nota bene nalezy mi się jak psu kość) i kilka kliknięć ?

Kto wie, być może uda mi się to zrobić w domowym zaciszu.

I tutaj pojawia się moja prośba - być może ktoś z Was miał już podobny problem i mógłby mi coś poradzić ?

Bardzo proszę o pomoc !

Proponuję skombinować normalną płytę instalacyjną Windowsa XP i zainstalować system na czysto. Czy w grę wchodzi możliwość użycia pendrive do instalacji? Jeżeli tak to Google i: “instalacja WIndows XP z pendrive”. Podobnie sterowniki można z płytki przegrać na pendrive. To wszystko oczywiście jest możliwe, jeżeli dysponujemy drugim komputerem oraz pendrivem.

Dzięki za odpowiedź :smiley:

Dysponujemy i pendrivem i drugim komputerem.

Obawiam się jednak, że utracę gwarancję na sprzęt (niby został miesiąc, ale cholera go wie czy coś się nie posypie - złośliwość rzeczy martwych jest mi aż nadto znana) a przede wszystkim nie chciałbym stracić partycji Recovery.

Co do instalacji XP z płytki - w sumie w moim przypadku, jakbym się uparł jest to rzecz wykonalna, chociaż droga, bo nie posiadam oryginalnej płytki z XP (tylko wydanie dla HP, nota bene będące w użyciu), a z piratów nie chcę korzystać. A siódemka Professional raczej na nim nie pójdzie.

A czy pliki instlacyjne nie są gdzieś skitrane na ukrytej partycji ? Może da się je jakoś wywołać za pomocą jakiegoś “startera” na pendrive ??

dodano 28/01/2012

Kupiłem sobie zewnątrzną stację dysków na USB i uruchomiłem instalację XP Professional (przypomniałem sobie, że została mi oryginalna płytka po starym pececie :wink: ).

No ale do rzeczy:instalator grzecznie ładuje pliki, wszystko zaczyna się cacy i w pewnym momencie pokazuje sięczarny ekran z mrugającą tak jak poprzednio kreską w lewym górnym rogu i znów można tak czekać godzinami.

Może rzeczywiście dysk jest trafiony ?

Chociaż znając życie, gdy zaniosę netka do serwisu Samsunga, to mi powiedzą, że to ja popsułem i policzą sobie za nowy dysk.