Przede wszystkim chciałbym się przywitać
Maila zakładasz sobie na hostingu - za darmo oczywiście, chociaż możesz mieć ograniczenia odnośnie ilości wysyłanych wiadomości. Czemu akurat decydujesz się na taki adres? W polskich firmach również kupisz taką domenę.
-
Raz przymierzałem się do rejestracji domeny co.uk bez konkretnego celu i jeśli dobrze pamiętam te domeny są tylko dostępne dla obywateli UK lub zameldowanych w UK (tak przynajmniej wyskoczyło w panelu rejestratora (nie nie pamiętam jakiego i to już praktycznie przy tworzeniu przelewu :/ )). Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
-
whios, jeśli dobrze wiem to wszystko zależy od rejestratora, czasami nie ma takiej opcji, czasami darmowa lub odpłatna opcja ukrywania, prawdopodobnie rodzaj domeny też ma na to wpływ a czasami tylko rejestrator jest podany w whois.
-
Sama domena nie daje hostingu ani maila, wraz z zakupem domeny mogą być rożne promocje u rejestratora, np: maile gratis wraz z dostępem do jakiegoś uproszczonego panelu hostingowego. Jeśli nie to oddzielnie trzeba dokupić lub coś darmowego.