Czy można sprawdzić o której godz. danego dnia laptop został odłączy z sieci elektrycznej? W środku była bateria.
Dziennik zdarzeń.
Jak to sprawdzić w Windows7?
– Dodane 12.01.2012 (Cz) 16:43 –
Dodam że chodzi mi i o dzień 7.01.2012r. Od tamtej pory laptop był włączany i wyłączany kilka razy. Jak to sprawdzić ale krok po kroku bo jestem laikiem w tych sprawach. Miałem włamanie do domu i złodzieje odłączyli laptopa z sieci dlatego chcę wiedzieć o której to było godz.
– Dodane 12.01.2012 (Cz) 17:08 –
sunbeam96 ,
Odpisz mi na priv jak możesz.
– Dodane 12.01.2012 (Cz) 17:49 –
Dodaję sprostowanie, laptop przeszedł w stan uśpienia, chyba - żona po prostu zamknęła ekran składając laptopa w tzw. walizkę. Czy to można wykryć? O której to było godzinie?
A który wpis w dzienniku zdarzeń określa, że laptop został odłączony od zasilania sieciowego na zasilanie bateryjne ?
Chwilę wyłączenia systemu da się wykryć w dzienniku zdarzeń, ale sytuacja w której laptop został odpięty od sieci elektrycznej? - taka możliwość w systemie nie istnieje wg. mnie. Ale mogę podpowiedzieć sposób w jaki można wyłapać logowania na konto, albo podgląd pracy wykonywanej na komputerze. Jeśli system nie był wylogowywany i pracował na pewno rejestrował to dziennik zdarzeń określając jego bezczynność, pod warunkiem że ta akcja była ustawiona w dzienniku zdarzeń. Jeśli ktoś zalogował się ponownie na konto dziennik zdarzeń również odnotował to. Ślady działalności co było robione, bez specjalistycznych programów szpiegowskich jest nie do wykrycia wszystko, ale można poszperać w historii przeglądarek internetowych, albo wyszukać za pomocą przeglądarki systemowej datę modyfikacji plików, bądź ich utworzenia w danym dniu i godzinie, użyć programów odzyskujących dane, i sprawdzić czy jakieś dane nie zostały wtedy usuwane, i wiele innych metod, które można użyć by skontrolować ślady pozostałe po prawdopodobnym włamaniu na komputer. Jeśli nie orientuje się drogi kolega jak to zrobić proponuję powierzyć to fachowcowi, który lepiej poradzi sobie z tym problemem, i przede wszystkim będzie wiedział gdzie szukać działalności na komputerze. Bo nie wszystkie zdarzenia na komputerze zapisuje dziennik zdarzeń. Albo na przyszłość zaopatrzyć się w oprogramowanie szpiegujące, bądź kontrolujące.
Zeus__ , nie wiem konkretnie jak to działa na Windows.
W systemach GNU/Linux jest taka opcja, więc myślałem, że na Windows też.
sunbeam96 - Nie jestem specjalistą od systemów operacyjnych być może jest, ale ja nie znam i nigdy nie spotkałem się z taką możliwością w Windowsie. Co dzień przeglądam dziennik zdarzeń Windowsowy, więc widzę jakie zdarzenia zapisują się w dzienniku. Na pewno w standardowych ustawieniach dziennika zdarzeń nie znajdziemy takiej opcji. Nie ma szans. Widzę jedyny sposób poprzez przejrzenie dokładne systemu. Oczywiście jeśli ktoś zna lepsze rozwiązanie chętnie się z nim zapoznam. Można jeszcze sprawdzić o której godzinie był utworzony zrzut systemu, hibernacja
Nie miałem włamania na komputer tylko do domu. A złodzieje po wejściu do środka domu odłączyli kabel zasilający z prądu.
Rozumiem, więc taka opcja nie istnieje, tym bardziej jeśli komputer był wyłączony.