Rejestracja skutera w urzędzie miejskim

hm może dość dziwne pytanie, ale znajac technike działań UM wole sie upewnić dla pewnośći… co trzeba mieć aby zarejestrować nowy skuter (kupiony w sklepie) w urzedzie miejskim? Jakby nie patrzeć przydałby sie blachy do niego… Oprucz dowodu, faktury [potwierdzenie zakupu] i… ? no właśnie…

Pieniądze ;]

y …a nie w wydziale komunikacji ;>

potrzebujesz umowę kupna/sprzedaży czy też dowód zakupu np fakturę

oraz dowód osobisty .

i wsio :stuck_out_tongue:

no i oczywiście kase .

coś koło 100 zł na rejestrację . no i coś na OC ile ? nie wiem :stuck_out_tongue: zależy od wieku pojemnosci silnika i od tego jakie stawki są za skótery

:stuck_out_tongue:

jeśli to jest taki skuter z marketu o poj . silnika 50 ccm i nie rozwijającym powyżej 40 km/h to nie trzeba go rejestrować ani posiadać uprawnien do kierowania nim wystarczy sam dowód osobisty .

Koszt rejestracji 100-300zl (max)

Niestety to będzie obowiązywać tylko do przyszłego roku. Bo mają wprowadzić prawo jazdy kategorii Am na motorower

tak wiem ze trzeba miec dodatkowo kase… emm tak, wydział komunikacji ale to się znajduje w UM :wink: hm czyli tak jak myślałem… ale znajac upierdliwość ludzi “zaa okienka” to po drodze potrzebne beda jeszce jakies papierki :smiley:

za samą rejestracje mój brat płacił około 80zł,nie wiem skąd 300 ;]

nie panikuj nie jest tak źle :stuck_out_tongue:

rejestracja nawet dość szybko przebiega (przynajmniej 4 lata temu tak było) nie licząc stania w kolejce :stuck_out_tongue:

przyjdziesz dasz papiery powiesz co chcesz . pójdziesz do kasy zapłacić i dostaniesz dowód rejestracyjny na 30 dni i blachy po 30 dniach znowu stanie w kolejce i wydadzą ci już stały dowód rejestracyjny .

ja 70 zł :stuck_out_tongue:

może miał na myśli razem z oc ? :stuck_out_tongue:

za oc płacił chyba też koło 100 to daje prawie 200 a nie 300 ;]

artide2

na 50ccm?

Niemożliwe

za oc do 50 ccm jest taniej…

A kto ci tak w głowie namieszał ??

Dowód osobisty może mieć nawet półroczne dziecko i myślisz że może prowadzić motorower ??

Prowadzić motrower po drogach publicznych moze osoba która ukończyła 13 lat na podstawie karty motorowerowej, bez możliwości przewozenia kogokolwiek.

Motorowery też podlegają obowiązkowi rejestracji (Polska to nie Niemcy).

Jedynie po ukonczeniu 18 roku życia nie musisz posiadać żadnych uprawnień do jego prowadzenia. Ale jak ktoś juz wczesniej wspomniał może to ulec zmianie:

ja za oc do 50ccm płaciłem chyba 60 za rok… niestety bryke mi ukradli(simaka 50 b4 :mrgreen: ) jak miałem iść po “twardy” dowód… miałem tylko miesiąc :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: :frowning: