Reklama forum - czy to pomoże?

Witam,

Prowadzę forum pogodowe i mam problem z jego promocją. Postanowiłem więc że przerobię je na międzynarodowe forum meteorologiczne. Jest wiele zagranicznych tego typu for, gdzie zarejestrowanych jest mnóstwo osób. Niestety, takie fora nie cieszą się popularnością w Polsce.

Mam więc pytanie: czy to wypali? Myślę że trochę ludzi przybędzie i że dzięki temu forum się troche rozwinie…

Pozdrawiam,

Stalker

jeszcze trzeba było zrobić działy dla innych planet, galaktyk itd. Znasz te wszystkie języki? Poczekaj…

Żadne forum z dnia na dzień nie zyskało kilku tysięcy userów i kilkset tysięcy postów. Poza tym, jak sam napisałeś, zagraniczne fora tego typu nie cieszą się popularnością za granicą, to tym bardziej świeże polskie forum o tej tematyce. Nie mówię, że jest to zły pomysł - wręcz przeciwnie. Tematyka oryginalna i znajdą się ludzie chętni tam gadać (widziałem kiedyś forum o jakimś tam koniku i o dziwo zarejestrowanych było chyba coś ponad 3 tyś. a postów chyba coś koło 300k ).

PS. Czy to Twoje forum?

33462.jpeg

jeśli tak, to nie dziwi mnie fakt, że nikt się na nim nie rejestruje i nie udziela :wink:

Nie, adres mojego forum to: http://pogoda.webd.pl/forum/ :wink:

Właśnie zagraniczne fora tego typu cieszą się duża popularnością, ale fora o takiej tematyce w Polsce nie mają zbyt wielu zwolenników :? Dlatego też chcę je przerobić w międzynarodowe forum meteo…

nie ma sensu powielać międzynarodowych, których nie brakuje.

Reklamuj swoje forum, ale dilkatnie. Załóż konta na różnych forach, których użytkowników może zainteresować tematyka Twojego forum (jakieś babskie, wędkarskie, ogrodnicze itp.), ale nie spamuj tam :!:

Daj link w podpisie z tekstem “Forum o pogodzie”, “Forum pogodowe”, “Pogodne forum” itp. i cierpliwie czekaj. Na forach wypowiadaj się z sensem, konstruktywnie, aby zyskać uznanie w oczach potencjalnych użytkowników Twojego forum.

To działa! Ludzi interesuje osoba, która sporo wnosi do tematów, wypowiada się z sensem, i w dużej mierze z ciekawości odwiedzają stronę autora (wiem po sobie). Nie zakładaj idiotycznych tematów “Ludzie! to moje forum! wchodźcie i zakładajcie konta, a później piszcie posty!”, bo to nie ma sensu - nawet jak ktoś Ci zrobi łaskę i zaszczyci swoim nickiem Twoje forum, to długo na nim nie zabawi.

Bądź cierpliwy, bo to klucz do sukcesu. Zakładaj ciekawe tematy (ale nie kopiuj z innych stron), a zawsze nawinie się ktoś, kto będzie chciał coś od siebie dorzucić lub o coś zapytać.

Nie zniechęcaj się :slight_smile: Znam kilka osób, które, podobnie jak ja, założyły strony prywatne, ale zrezygnowali z nich po paru miesiącach, bo mało osób ich odwiedzało i prawie nikt nie komentował ich wpisów. Ja się nie poddałem (choć były chwile zwątpienia) i opłaciło się: dziś ruch na mojej stronie przerósł moje najśmielsze oczekiwania z dnia, w którym zakładałem bloga.

Kluczem do sukcesu jest praca i cierpliwość. Ciekawe strony/fora same się promują: jeden drugiemu podaje linki do ciekawych wątków itd. - efekt domino, rozumiesz? :slight_smile:

Ciekawą rzeczą, którą zauważyłem, jest dodawanie strony/forum do katalogów stron - ale tych moderowanych. Z dwóch powodów:

1. forum nie zniknie w stosie byle jakich stron

2. admin przegląda zgłoszoną stronę i często zatrzymuje się na niej na dłużej (sam też tak robię podczas sprawdzania zgłoszeń do mojego katalogu. Większa połowa stron w moich zakładkach pochodzi właśnie z mojego katalogu).

To chyba wszystko, co mogę Ci doradzić. Jeśli coś jeszcze do głowy mi wpadnie, to dopiszę :wink:

Powodzenia

A toplisty for? Czy to coś daje?

Coś zawsze da, jednak nie licz na wiele

Dodawaj forum do katalogów itp

umieszczaj link w sygnaturkach na forach

opis na gadu