Błagam o szybką pomoc i poprowadzenie wręcz za rączkę, bo po weekendzie muszę oddać pracę magisterską, w której mam jeszcze strasznie dużo do zrobienia i taki problem to dla mnie w tej chwili naprawdę tragedia.
Od bardzo dawna nie miałam na komputerze wirusa, trojana czy spyware, bo po prost mało chodzę po necie i mało instaluję m.in. z braku czasu przy pisaniu mgr.
Wczoraj zainstalowałam chyba trzy programy i z którymś z nich zainstalował mi się spyware RelevantKnowledge. Co zrobić, żeby się go całkiem pozbyć?
z wyjątkiem tego, że ustawiłam Skan plików na młodsze niż 7 dni (zamiast 30 dni), bo wiem, że na 100% to się nie stało wcześniej, tylko właśnie wczoraj
Nie odinstalowywałam, bo czytałam w internecie, że to nie pomaga i po restarcie jest znowu, więc wolałam aby ktoś od początku na wszelki wypadek mnie pokierował. Teraz odinstalowałam go. Próbowałam ściągnąć Malwarebyte z dobreprogramy, ale po naciśnięciu Pobierz i kilkunastu sekundach napisało mi “Firefox nie może odnaleźć serwera data-cdn.mbamupdates.com.”, próbowałam też z innej strony i to samo (czy to przez ten spyware?) aż wreszcie dało radę z programosy.pl (też wersja 1.51.1.1800), ale po zainstalowaniu nie chce się zaktualizować, bo pisze:
Wystąpił błąd. Prosimy o przesłanie kodu błędu do naszego zespołu pomocy
PROGRAM_ERROR_UPDATING (1104, 0, No address found)
Żądana nazwa jest prawidłowa i została znaleziona w bazie danych, ale dane, z którymi jest skojarzona są niepoprawne.
Czy to ma związek z tym spywarem? Jak zaktualizować więc Malwarebytes , bo nie wiem czy to będzie pewne usunięcie jeśli nie jest aktualny?
Mimo to na razie włączyłam skanowanie Malwarebytes, ale nie wiem czy dobrze, że zrobiłam je przed zresetowaniem , bo nie chciałam, żeby (po tej deinstalacji RelevantKnowladge i zresetowaniu) znowu się zainstalował?
Czy jeśli znajdzie jakieś zainfekowane pliki, to czy mogę je na pewno usunąć?
Wykonaj skanowanie bez aktualizacji Możesz usunąć ale pokaż raport z usuwania. Program posiada kwarantanne z której można pliki przywrócić Oczywiście w razie potrzeby gdyby zaszła jakaś pomyłka
Wolę się upewnić czy lepiej najpierw przesunąć do kwarantanny to co on znajdzie, czy najpierw wykonać ten powyższy skrypt a potem usunąć to co Malwarebytes znalazł czy jakoś inaczej?
MalwareBytes bardzo długo skanował i gdy doszedł do połowy zewnętrznego dysku musiałam przerwać skanowanie, bo musiałam przenieść laptop, a niestety siadła mi w nim bateria.
W czasie skanowania pokazał mi raz komunikat, że zatrzymał niebezpieczny proces związany z RelevantKnowledge (i nie pamiętam już czy to tu było pytanie o kwarantannę, ale jeśli tak, to wybrałam kwarantanne).
Poniżej zamieszczam logi z MalwareBytes i OTL.
Logi z MalwareBytes :
- mbam log:http://wklej.org/id/576021/ <-- to log po wybraniu przeniesienia do kwarantanny (czy trzeba je jeszcze osobno usuwać?) wpisów związanych z RelevantKnowledge ale przed zresetowaniem; nie wybrałam przenoszenia tego Rogue.SystemSmartSecurity, bo nie wiem co z tym zrobić, bo już od bardzo dawna używam KalendarzaXP i nie chciałabym się z nim rozstawać, chyba że to coś niebezpiecznego. Czy Rogue.SystemSmartSecurity jest niebezpieczny i co robi?
- protection log:http://wklej.org/id/576022/ <-- tu zastanawia mnie co znaczą poniższe wpisy - Czy to znaczy, że czegoś związanego z RelevantKnowledge jeszcze nie usunął?
To czy więc SystemSmartSecurity powinnam koniecznie usuwać (czy jest niebezpieczny), jeśli KalendarzXp (w nim się znalazł) używałam już bardzo długo i nic specjalnego wydaje mi się nie działo się?