Renault - Zmostkowanie przekaźnika

Witam. Mam pytanie do osób bardziej znający się na elektronice.
Jeżdżę Renault Master z 2018 roku. Problemem jest, że na postoju po 30 min włącza się tzw. Tryb ekonomiczny. Odcina on prąd w gniazdach a radio pozostaje włączone max 10 minut po czym znowu trzeba je włączać.
Kirerowcy znaleźli patent dzięki któremu prąd na postoju jest cały czas w gniazdach jak i radio chodzi aż go nie wyłączymy. Chodzi o przekaźnik ukazany na tym filmie :

https://youtu.be/RvHthunFqUc

Co prawda patent pokazany na filmie nie działa lecz gdy zmostkuje się ze sobą 2 z 4 pinów tego przekaźnika prąd i radio działają cały czas.

Tu moje pytanie czytałem że od tego zmlstkowania auta potrafią się zapalić. Czy faktycznie może się tak stać czy to tylko jeden z mitów parkingowych

Pozdrawiam

Dlaczego zapalić?
Skoro zmostkowany działa normalnie to czemu miałby się zapalić?

Mostkowanie najczęściej kojarzy się z partyzantką serwisową. Najprostszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest wizyta u elektryka, który zajmuje się profesjonalnie wykonywaniem takich instalacji.

Profesjonalne mostkowanie u elektryka?

Gdzie napisałem, że profesjonalne mostkowanie u elektryka? Mostkowanie, to partyzantka, dlatego jedzie się do elektryka, który zajmuje się wykonywaniem instalacji elektrycznych (czytaj - dokona koniecznych zmian według zasad, które zagwarantują poprawne działanie oraz bezpieczeństwo użytkowania).

Niech zgadnę… na potrzebę Twojego słabego czytania muszę pewnie dopisać, że do elektryka od instalacji samochodowych, co nie? :wink:

Zrobilem ten mostek kawalkiem kabla. Nic sie nie nagrzewa. Wydaje mi sie ze skoro juz w plomieniach auto nie stoi powinno byc ok

Problemem nie jest sam mostek tylko połączenie które np. omija bezpiecznik (pociągnięcie zasilania prosto z akumulatora) więc w razie zwarcia prąd nie jest przerywany tylko zaczyna palić się w najcieńszym miejscu. Druga sprawa to często słabe zabezpieczenie nowego przewodu - wykonanie na zbyt cienkich przewodach, wykorzystanie domowych kostek elektrycznych czy wręcz skręcenie przewodów, zabezpieczenie jakąś taśmą izolacyjną itd.

Mostek może co najwyżej rozładować Ci akumulator bo zapomnisz wyłączyć radia. Ale to samo możesz zrobić zostawiając włączone światła.

1 polubienie

Światla akurat sie auto wyłączają. Mostek polega na tym ze po prostu połączyłem przewodem 2 z 4 pinów przekaźnika i wsadzilem go spowrotem do gniazda. Żadnych bezpieczników nie omijałem.

Czyli takie coś co zrobiłem niczym nie grozi ??

Ja bym zrobił przełącznik. Na tym mostku.
Jak parkujesz na tydzień to go wyłączasz, a jak potrzebujesz to go włączasz.

No tez juz o tym myslalem. Ale juz 3 dzien dziala i nic sie nie dzieje wiex chyba sie nie zapali od tego :slight_smile:

Co mialo byc wyjasnione zostalo. Prosze o zamkniecie tematu i przeniesienie do kosza

Jakbyś sprzedawał samochód to nie zapomnij poinformować kupującego o takiej przeróbce.

1 polubienie