Witam.
Posiadam 4 GB Ram DDR3
Procesor AMD Phenom II x4 960t
oraz GTS 450 1 GB DDR5
czy dokupienie RAMU do 12 przyśpieszy proces renderowania ?
Pozdrawiam.
Witam.
Posiadam 4 GB Ram DDR3
Procesor AMD Phenom II x4 960t
oraz GTS 450 1 GB DDR5
czy dokupienie RAMU do 12 przyśpieszy proces renderowania ?
Pozdrawiam.
Sprawdź np. w Windows Task Manager (w polskiej wersji językowej to chyba Menedżer zadań, czy jakoś tak - pod skrótem Ctrl - Shift - Esc się chowa, pewnie wiesz o co chodzi) czy brakuje pamięci RAM, czy też nie.
Jeśli tak, to warto dokupić, jeśli nie - to nie warto. Napisz może jak masz obecnie taktowane pamiątki, bo masz AMD - a tutaj MHz i CL się liczą.
1600 Mhz taktowanie pamięci
Przede wszystkim jaki masz system? 32 bitowy widzi tylko ok 3,5 GB Ram. By myśleć nad większa ilością Ram musisz mieć 64 bitowy.
Przykład z Win7 32-bit
Nie przyspieszy. Samo renderowanie żre moc procesora, ze stowarzyszeniem niektórych aplikacji wykorzysta kartę graficzną.
Akurat obróbka video lepiej działa na tandemie Intel+nVidia.
Sama pamięć może pomóc podczas wstępnej obróbki materiału. Wycinanie, dodawanie, podział na sceny itp. Ale już samo renderowanie mało jest zależne od RAM.
Windows 7 64 bit jak chcecie wiedzieć
dokupienie pamięci Ci nie pomoże ale zmiana karty graficznej i wykorzystanie CUDA tak! no i procesor z większą ilością rdzeni …
4 rdzenie i mało -.- ?
Za dużo żyłem chyba z 1 rdzeniem - Athlon 2400 XP …
Darian : Karta graficzna jest wykorzystywana do podglądu wiem a nie przy renderingu akurat to wiem z forum
Przy renderingu też, ale musi to konkretny program wspierać. Muszą być odpowiednie sterowniki i karta graficzna.
Odnośnie rdzeni, to nie one decydują o wydajności. Owszem ze dwa się przydają, ale w renderingu istotniejsza jest częstotliwość, sprzętowe wsparcie dla odpowiednio wysokiej wersji SSE/AVX, dużo cache też się przyda.
Jak już wspomniałem Intel+nVidia+odpowiedni program.
Czyli ostatecznie :
Procesor : AMD Phenom II x4 960t
RAM : 4 GB DDR3 1600
Karta : GTS 450 1 GB DDR5 128 bit/s
Windows 7 64 BIT PL
Wymiana podzespołów nie wchodzi w rachubę… poza dokupieniem RAM …
Teraz tak :
Czy podkręcenie procesora (częstotliwość ) przśpieszy renderowanie ? Na tym chłodzeniu chodzi spokojnie na 4 Ghz także się pytam ; D
Czy dokupienie Ram przyśpieszy renderowanie ?
Jakieś programy przyśpieszą renderowanie ?