Reset komputera przy formatowaniu / ładowani systemu


(Fotofotki) #1

Witam tak jak w temacie, musiałem już napisać bo nie daje rady.

Wiec tak komputer był sprawny lecz podpinałem monitor i od tego czasu przestał działać monitor włściwie karta graficzna została uszkodzona kupiłem

Geforce mx 100/200 wcześniej była mx 400

Po zainstalowaniu sterowników było wszystko okej lecz komputer pracował 15 min i wyłączał się po czym włączał się alarm, co sekundę cały czas wyje, dopiero po odłączeniu zasilania powraca do normy i można włączyć komputer lecz znowu następuje ten sam problem, lecz szybciej czasami nawet dobrze win nie załaduje się. Pomyślałem o formatowaniu, F11 itd pierwsza faza po której następuje wyświetlenie czarnego ekranu i wyłącza się komputer i alarm tak samo jak przy zwykłym użytkowaniu wcześniej opisanym. Zacząłem szperać w necie, znalazłem art. i zrobiłem następujące kroki.

Sprawdziłem temperaturę programem Hardware Monitor ( oto wyniki )

xp9pjymah629msylhquh.png

Potem programem Malwarebytes Anti-Malware sprawdziłem dyski i wykryło 15 wirusów po czym je wykasowałem wszystkie, kolejne skanowanie dało wynik 0 wirusów

Programem Windows Worms Doors Cleaner pozamykałem porty bo 3 były otwarte

Zainstalowalem dodatek SP3

Pobrałem porogram ComboFix i plik CFScript.txt przeciągając go na program combofix.exe po czym włączyła się niebieska plansza z komunikatem proszę czekać no i tu wyłączył się pc i alarm dal się w znaki. Programem OTC zrobiłem Clean UP

Lecz te wszystkie działania nic nie dały bo nadal tak się dzieje jak na początku, jeszcze zresetowałem biosa za pomocą zworki i baterii lecz tez to nic nie dało. Jakie rady co jeszcze zrobić by sformatowac tego windowsa jakoś


(pawcio1212) #2

a ty wiesz co to formatowanie-to jest kasowanie partycji że danych na niej nie zostaje

a alarm idzie przez głośniki czy przez głośniczek w komputerze


(Fotofotki) #3

Tak wiem co to formatowanie. Alarm idzie przez głośniczek w komputerze.


(pawcio1212) #4

i on chyba się przegrzewa pasowało by odtworzyć komputer i oczyścić go z kurzu

po przegrzaniu wejdź do biosu i poszukaj temperatur gdzieś powinien pokazywać(f2 lub delete podczas uruchamiania)


(Fotofotki) #5

Pokrywę mam praktycznie zawsze odsłonięta, a płyta główna jest oczyszczona wcześniej już to zrobiłem.

A temperatura jest taka jak na obrazku w pierwszym poście.


(pawcio1212) #6

może być przez to że nie masz zamkniętej pokrywy

niby ma świeże powietrze ale niestety nie przelatuje przez wszystkie podzespoły i coś się grzeje

-- Dodane 05.09.2011 (Pn) 19:59 --

eeej masz coś nie tak z napięciami albo program źle pokazuje albo naprawdę nie masz napięcia 12+ i dlatego tak może być

najlepiej jakbyś sprawdził napięcia w biosie


(Fotofotki) #7

Podam z biosa

Vcore - 1,5V

+5.0V - 5.003V

+12.0V - 12.22V

-12.0V - (-11,89V)

-5.0V - (-4,97V)

Batery - 3.37V

+5V SB - 4,94V


(Fanboj O) #8

I w tym momencie zabiłeś system. Czy ten CFScript.txt był chociaż robiony indywidualnie pod twoje problemy?

Poczytaj, co napisała Picasso, zanim następny raz zrobisz coś sam: [http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekc ... ost__p__56](http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekcja-narzedzie-combofix/page view findpost p 56)

Moim zdaniem tylko reinstalka systemu. Zwłaszcza, że i tak zawirusowany był, a potem "dobity" combofixem.


(Fotofotki) #9

Tak ale jak mam reinstalować system skoro on przy każdej próbie się resetuj, np teraz cały czas działa ale jeśli bym uruchomił na nim aktualizacje jakieś to odrazu się wyłączy po czym nastąpi alarm.


(Fanboj O) #10

To najpierw objaśnij nieco jak próbujesz go reinstalować?

To recovery? Jakiego producenta? Jaki oryginalnie był system? Przeinstalowywałeś (np. z Visty na XP)? Masz recovery na płycie, czy tylko na HDD?

Nie wykluczam też, że karta grafiki jest uszkodzona (używka?) lub źle dociśnięta w gnieździe, lub gdy poprzednia się uszkadzała, to poszły jakieś złe prądy na płytę główną. A może to tylko konflikt sterowników ze starej/nowej karty grafiki.


(Fotofotki) #11

Cały czas oryginalna płyta Windowc xp home edition, wcześniej był xp i teraz też jest xp

Na tej płycie jest brak odzyskiwania, kupiłem używana kartę, odinstalowałem stare sterowniki i zainstalowałem nowe do tej, jest dobrze zamocowana.

Co do reinstalacji

F11 / wybieram napęd CD / klawisz dowolny / niebieska plansza / i kopiuje jakies tam składniki czy coś / jak wszystko przebiegnie ukazuje się czarna ekran i wtedy wyłącza się i alarm.


(Fanboj O) #12

Wejdź do Biosu i przywróć konfigurację domyślną (Load Bios Default).

Sprawdź jeszcze wtyczki w komputerze pomiędzy płytą główną i peryferiami (HDD/DVD), bo może coś się na wtyczkach się zruszyło, przy manipulacjach we wnętrzu. Dysk twardy jest na SATA czy ATA?


(Fotofotki) #13

Dysk jest ATA

Dałem w biosie jak pisałeś

Wtyczki podociskane, a problem tan sam.


(Fanboj O) #14

Ten "alarm" to "piszczenie/beep code" Biosu? Jakiej firmy bios? Jesteś w stanie rozkodować według tej rozpiski?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html


(Fotofotki) #15

AMIBIOS - 3.31a

ciężko to opisać cały czas wyje chyba że odłączę zasilanie

jest to takie jeden dwa jeden dwa jeden dwa

Pierwszy dzwięk potem drugi i trzeci jest taki znowu jak pierwszy i czwarty taki jak drugi i w koło

-- Dodane 07.09.2011 (Śr) 11:26 --

nikt nie jest w stanie pomóc ?