Witam. Problem ten zdarzył się zupełnie znienacka. Włączyłem komputer, a tu nagle z ekranu zrobiły się piksele. Wszedłem we właściwości ekranu a tu grafika ustawiona na 4 bity! Odinstalowałem sterowniki od grafy i spróbowałem zainstalować od nowa. Na początku instalowałem te z płyty. Gdy instalacja dochodzi do końca, komp się resetuje (twardo) i nie ma śladów po żadnych sterownikach. Tylko grafika jest ustawiona na 32 bity. Dodam też, że na ekranie ładowania Windows jak i ekranie startowym Gigabyte widać straszne piksele, potem na pulpicie już nie. Przeciąganie okien na pulpicie działa niepłynnie, czyli nie ma sterowników. W menedżerze urządzeń jest Kontroler wideo (zgodny z VGA) i na jego ikonce jest żółty wykrzyknik. Gdy próbuje zainstalować stery przez menedżera urządzeń, wywala mi, że brakuje jakiegoś pliku nv4_mini.sys i żeby podać ścieżkę, oczywiście tego pliku nie znajduje. Dodam też, że ściągałem najnowsze sterowniki ze strony nVidii i jest to samo.
Moja karta graficzna to Gigabyte nVidia GeForce 8500GT, płyta główna to Gigabyte GA-P31-DS3L, system to Windows XP.
Sprawdź kartę graficzną na innym komputerze , podejrzewam jednak ,że uszkodzeniu uległa płyta główna… oczywiście jest to tylko moja sugestia. Jeśli możesz to pożycz od kogoś inną kartę grafiki i sprawdź czy będzie działać na Twoim komputerze.
Próbowałem instalować sterowniki jakie tylko były, bez skutku. Przed chwilą zainstalowałem Driver Cleaner i stery zainstalowały się normalnie, jednak nadal pokazuje, że nie ma sterowników i jest to samo. A jak można sprawdzić, czy płyta uległa uszkodzeniu?
A masz możliwość przełożenia karty na inne złącze PCI-E?
Nie sądzę, żeby to pomogło i miało jakikolwiek związek, ale jeśliby to zadziałało, to mielibyśmy do czynienia z uszkodzoną płytą główną.
Poszperałem trochę w Google i ogólnie ta karta graficzna ma problem ze sterownikami oraz przegrzewającymi się kościami pamięci. Głównie chodzi o artefakty i czarny ekran.
Miałem to samo i mam po każdym formacie ale mam płyte ze sterami i w tym jest plus .
a więc tak :
1.Odpal menadżer urządzeń
2.Kliknij na "Kontroler zgodny z VGA (prawym) i aktualizuj sterownik
3.Teraz kreator po kolei :
4. Nie,nie tym razem >dalej
5.Zainstaluj z określonej listy lub lokalizacji (zaawansowane) >dalej
6.Nie wyszukuj wybiore sterownik do zainstalowania >dalej
7.Potem klikasz z dysku i określasz pliczek sterowników , potem się pojawia lista wybierasz swoją karte graficzną i dalej , nie patrzysz na komunikat , dajesz ok , potem restart kompa i problem z głowy bynajmniej u mnie tak jest
ps. może również być okno z rodzajem sprzętu wtedy bierzesz >karty graficzne < i dalej , poradzisz sobie