“Od zawsze” w biblioteki / obrazy umieszczałem własny folder “ikony” (z plikami .ico) do którego tworzyłem odwołania przy zmianie domyślnych symboli ikon w Windows7.
Przy reinstalacji systemu przenosiłem tam ponownie ten folder z backupu i wszystkie ustawienia ikon (np z dysku D) były takie, jak je sobie ustawiłem przed reinstalacją. Metodę tę stosuję jeszcze od czasów XP i nigdy z tym nie było problemu.
Aż do teraz.
Własny folder z ikonami umieściłem we właściwym miejscu (pilnuję tego oczywiście) - a wszystkie ikony dalej mają wygląd standardowego, żółtego folderu.
Mam tych ikon zmienionych u siebie bardzo dużo i ręczne ich ponowne ustawienie, to byłaby mordęga.
Proszę o jakieś sugestie, jeśli ktoś coś wie na ten temat.
Dzięki za info. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi w wątku.
Z ta poradą zetknałem się jeszcze zanim zadałem powyżej pytanie. Zapewne to właśnie jest sposób właściwy. Oznacza to jednak, że wszystkie dotychczasowe ustawienia ikon które miałem, bezpowrotnie zostały utracone i nie ma sposobu na ich przywrócenie ?
W systemie nic nie naknociłem Tak się stało po reinstalacji, na idealnej, czystej i oryginalnej wersji Win7 (robiłem 2x na wszelki wypadek). W ostatnim czasie zmieniłem dysk, płytę i procesor - co teoretycznie nie powinno robić różnicy - a jednak robi. Nie mam pojęcia dlaczego i pewnie się nie dowiem.
Będę musiał zrobić jak piszesz, chociaż wiąże się to z ponownym ustawianiem kilkuset ikon, co nie napawa mnie nadmiernym entuzjazmem
Wcale mi się nie chce… Ikony gromadziły się latami, przez wiele reinstalacji i było ok. Bez moich obrazków trudno mi się teraz połapać, trwa, zanim coś znajdę.