Reset podkręcania po uruchomienia komputera z podpiętym dyskiem zewnętrznym + pendrive


(pawelek5) #1

Witam,

Mam taki problem, że gdy pod USB podepnę dysk zewnętrzny z pendrive to komputer po uruchomieniu włącza się ponownie ze zresetowanymi ustawieniami podkręcania (CPU HOST CONTROL przełącza się z Enabled na Disabled].

Dlaczego tak jest? Następuje jakieś przeciążenie zasilacza?

 

Płyta główna: GA-945P-DS3

 

W trakcie działania komputera wszystko jest dobrze, wszystko działa. Ale nie chce wystartować z podkręcaniem i urządzeniami.


(JNJN) #2

Może jakieś zwarcie w porcie USB - na każdym porcie taka reakcja?

 

Może to i problem zasilacza i linii +5V?


(pawelek5) #3

Pendrive i dysk podłączam na 2 przednich portach USB. Gdy zamienię kolejność to również nie startuje.


(JNJN) #4

A jak z tyłu? w gniazdach USB?


(pawelek5) #5

Z tył też komputer nie wytrzymuje.


(JNJN) #6

Zasilacz lub uszkodzone porty USB?

 

I sprawdź jak zachowują się porty USB, na nominalnych ustawieniach CPU i reszty, bo może płyta ma problem?


(pawelek5) #7

Z zresetowanymi ustawieniami podkręcania komputer startuje.


(JNJN) #8

Czyli, urządzenia w portach USB pracują poprawnie?


(pawelek5) #9

Wszystkie porty USB raczej sprawne. Żadnych błędów nigdy nie było.

A skoro taka sama sytuacja jest na tych zintegrowanych portach do płyty (z tył) to muszą być sprawne.


(JNJN) #10

Nie odpowiadasz na pytania:

 

czy, na ustawieniach nominalnych CPU i reszty, porty i urządzenia USB działają poprawnie?


(pawelek5) #11

Tak. Działają prawidłowo i komputer normalnie startuje z dyskiem i pendrive.

Dodam jeszcze, że np. gdy podepnę pendrive i pendrive to komputer startuje.

Pewnie ten dysk dużo bierze…


(JNJN) #12

Czyli, to problem zasilacza lub płyty.

 

Przy podkręcaniu, zobacz, czy nie podnosi Ci się magistrala PCIE - ustaw na sztywno 100 MHz jak opcja jest w biosie i magistrala PCI ma być zawsze 33 MHz (może nie być tego ustawienia w biosie).

 

I często nie można ustawić na sztywno FSB magistrali PCI w biosie i po podkręcaniu FSB CPU, automatycznie podnosi się magistrala PCI i mogą być takie problemy z urządzeniami na płycie.

 

Ale najszybciej, zasilacz nie wyrabia i jest coś z napięciem +5V.


(pawelek5) #13

Widzę w BIOS-ie tylko PCI Express Frequency (Mhz) ustawione już na 100.

Ja podeślę może jeszcze zakładkę z BIOS-u. Może coś źle jest podkręcone?

http://zapodaj.net/75a5a3d4da954.jpg.html


(JNJN) #14

Wejdź do głównej planszy biosu i kombinacja klawiszy CTRL+F1 funkcje specjalne i daj dopiero screen.

 

Ale jak nie ma ustawień magistrali PCI, bios ustawia 33 MHz dla FSB CPU, 100,133,166,200,266,333, a w innych opcjach FSB PCI się podnosi powyżej 33 MHz i mogą być takie problemy.

 

Ale ja bym to sprawdził na porządnym i mocnym zasilaczu lub koniec z OC.


(pawelek5) #15

http://zapodaj.net/70845c9952afc.jpg.html

http://zapodaj.net/cf5ff0569b135.jpg.html

Cóż, jeżeli się nie da to po prostu nie będę startował komputera z dyskiem…


(JNJN) #16

No niestety jest tylko ustawienie PCIE, magistralę PCI bios ustawia automatycznie.