Resetowanie kompa

Witam, mam dziwny chyba problem, ponieważ pojawił się po przeszło roku od posiadania kompa. Komp to:

1.Procesor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3,2GHz

2.Chłodzenie procesora SilentiumPC Spartan HE923 CPU Cooler

3.Płyta główna Gigabyte GA-790XTA-UD4(3 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394,USB 2.0, USB 3.0)

4.Dysk 640GB Sata III WDC Black WD6402AAEX-00Y9A0

5.Pamięć RAM 2x2GB DDR3-1333 DDR3 Corsair Value Select VS2GB1333D3

6.Karta graficzna Gigabyte ATI Radeon HD 4870 (RV770) 1GB GDDR5 pamięci własnej

7.Nagrywarka DVD LG GH22NS40 SATA

8.Obudowa ModeCom B21 czarna

9.Zasilacz ModeCom Carbon 530W

Problem polega na tym, że komp się resetuje kiedy mu się podoba nawet w momencie gdy nie jest obciążony, sprawdzałem wszystkie komponenty i tylko RAM na paru testach wypadł źle z tym, że po przetasowaniu pamięci lub sprawdzeniu ich pojedynczo wszystko jest ok. W dzienniku zdarzeń w błędach krytycznych jest info o błędzie Kernel - Power (41). Dla świętego spokoju postawiłem system na nowo i sytuacja po paru minutach się powtórzyła. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z podobnym problemem lub wie po prostu co trzeba zrobić, dobrze by było gdyby nie trzeba było wymieniać żadnych części zwłaszcza, że nie było żadnych przepięć czy innych problemów. Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo problemy pojawiły się od momentu kiedy znalazłem klienta na kompa :frowning:

Nie napisaleś jak konkretnie sprawdzałeś części. Jedynie o pamięciach coś więcej że przetasowywałeś i potem dobrze.

1- płyta główna nie ma wypuchłych kondensatorów

2- zasilacz sprawdzany najlepiej miernikiem pomimo że Carbon nie jest na czarnej liście

3- temperatury jakie masz sprawdzałeś np,. HW monitor w IDLE i stresie

4-dysk sprawdzany na obecność badsectorów robiłeś format to nie powinny być widoczne ale stan dysku można sprawdzić czyli jak wygląda SMART .

Jak następuje reset czy pojawia się niebieski ekran tkzw. BSOD z kodem błedu.

Jeśli te cztery punkty były sprawdzanie i są dobre wyniki to można się pokusić o przeprowadzenie testów

programem OCCT ma trzy czy cztery rodzaje testów do przeprowadzenia: na obciążenie procka i pamięci, na grafikę i zasilacz czy na którymś najczęściej bęzie się resetowało monitorująć na każdym z testów tempewratury i wyłaczać wcześniej jesli temperatura będzie dosyć wysoka nawet jak reset sam nie nastapi.

Komp był sprawdzany programem BurnIn Test i tak jak wspomniałem wyrzuciło tylko error na pamięciach i to tylko w paru przypadkach mniej więcej na 10 testów 2 razy było źle. Płyta ma kondensatory o podwyższonej wytrzymałości i żaden z nich nie jest “wypchnięty”. Co do zasilacza po poszukiwaniach na różnych forach mam do niego największe obiekcje ale nie mam możliwości sprawdzenia go. Temperatury są w normie nawet jeśli komp jest w “stresie”. Dysk nie ma żadnych problemów. Blue screen pojawia się ale nie ma reguły na błąd ( w tej chwili nie pamiętam jaki wyskakiwał ). Dziś odpalę to OCCT i zobaczę co będzie bo problem trochę się uspokoił, teraz mam problem z aktualizacją windowsa bo po reinstalu wyrzuca mi, że instaluje 144 aktualizacje ale przy 20 lub 22 się zatrzymuje i wyrzuca nie powodzenie następnie zamiast się wyłączyć to wycofuje zmiany nawet po kilka godzin i nic to nie daje.