Resetowanie komputera pod obciążeniem

Kurde Panowie/Panie pomóżcie sprawę rozwiązać… Poskładałem dzieciakom komputer, nowy. Ryzen 5 2600, Rx 570 8gb, 16gb ram. Wszystko niby działa ale kiedy włączą jakąś grę to po kilku minutach następuje restart komputera. Temperatury sprawdzałem przed chwilą programem hwinfo i wszystko wyglądało ok. Najbardziej grzała się grafika do max 74 stopni. Procesor 40, płyta zasilanie 57. Podejrzewam zasilacz ale jak to sprawdzić? Jest to jakiś coolermaster b600. Lekko jest wiekowy. Co mogę sprawdzić?

No właśnie sprawdź zasilacz - najlepiej przez podmianę na inny.

Miernik i zmierz zakres napięcia na zasilaczu tu masz link jakie powinny być zakresy napięć 5V, 3V , 12V
https://proline.pl/?n=jak-mierzyc-napiecia-zasilaczu

Próbowałem teraz uruchomić komputer i nic z tego. Nic nie działa, chyba tylko wentylator na zasilaczu. Nic nie świeci, żadne wentylatory się nie kręcą. Chyba zasilacz co? Polecacie jakiś niedrogi a dobry z możliwie długą gwarancją.

To samo mój zrobił kilka miesięcy temu, do dziadka powiedziałbym obojętnie, u Ciebie jednak dość dobry PC, no to bym brał SIlentium Bronze z 400 W, 350 pewnie też by dała radę na lata, ale lepiej kilka W lepiej i… ciszej będzie :slight_smile: Jak poszukasz, to 350/400 znajdziesz za jakieś 130 zł :slight_smile: Chieftec powinien być też stosunkowo tani, AKygi, Whiteenergy i wszelkie Ultimate Bandit Power zostaw, jakbyś miał integrę, pal 6, ale zewnętrzna karta :slight_smile:

Myślałem o kwocie ok 200-250 zł.

Trochę przepłacisz :slight_smile:
Karta łyknie z 80-90 W, Prock 65 W, Reszta z 70 W, ledwie 200 przekroczysz. Za 250 zł wchodzisz już w okolice 600W i certyfikatów Gold :slight_smile:

Tak czytam trochę zanim coś zrobię… Czy to że po naciśnięciu power na obudowie startuje zasilacz i jego wiatrak oznacza że jest on sprawny czy niekoniecznie?

Czemu doradzacie zakup zasilacza na styk? Brać od razu 500W lub nawet 600, bo cenowo to wielka różnica nie jest. Przy przyszłej zmianie sprzętu zasilacz nie będzie wtedy jedna niewiadoma. Po co od razu Golda i sobie koszty podnosić? Gold to głównie sprawność, a większą ilość zabezpieczeń maja już nawet zasilacze brązowe - a 250 zł GOLD to tylko SPC, reszta się mocno ceni. Obecny zestaw zje ok 350W. dokładamy do tego minimum 100W zapasu, wychodzi 450, a że najpopularniejsze sa 500W to bierzemy 500W. Zasilacza nie bierze się nigdy pierwszego z brzegu i nigdy na styk.

A idź Pan z tą matematyką… Pobór wziąłeś chyba z innych podzespołów, a nie RX 570 i R5 2600…

W większości przypadków oznacza to tylko awarię zasilacza Nie ma czegoś takiego jak “trochę” przepłacenie za zasilacz, bo zawsze uwzględnia się margines ok. 100W.

Tu już trzeba rozmyślać najpierw nad zasilaczem, bo inaczej tego nie sprawdzisz. Skoro zasilacz był raczej wadliwy to wymiana i tak musi się odbyc.

Silentium PC rzucił ostatnio dobre i tanie Goldy:

Modularny:

Są oczywiście jeszcze Bronzy:

Modularny:

Jak z jakiegoś powodu nie chcesz SPC to zawsze są Corsairy:

Ale w cenie do 250 tylko Bronze.

Fakt, w bazie był błąd, . Natomiast procek faktycznie tyle bierze, ok 450 w by był ok.

https://www.amd.com/en/products/graphics/radeon-rx-570

Rekomendowany zasilacz 450W. Trzeba uwzględnić dodatkowe podzespoły co da trochę większe użycie. 500W to w tym momencie chyba najlepsza opcja.

Moim zdaniem pierwszy zasilacz ,który podał Lordek jest chyba najlepszą opcją dobry zapas mocy i ma certyfikat gold. A także co ważne ma przetwornicę dc/dc która zapewnia najstabilniejsze napięcia, moim zdaniem to najlepsza opcja.

Kupować na pałę części to droga naprawa, taniej wyjdzie zanieść do serwisu. Wcale nie jest powiedziane, że to zasilacz choć wysoce prawdopodobne.
@tomaszwroblewski87 jaką masz płytę główną? Masz możliwość zmierzyć napięcia miernikiem?

Czemu na pałę? Komputer jak komputer, ale z zasilaniem był ewidentnie problem. Już pierwszy restart powinien dać do myślenia - ja miałem to samo na starym zasilaczu, który teoretycznie powinien dać radę RX 480 (OCZ Sream X Stealth 600W), ale piętą achillesową okazała się poczwórnie dzielona linia 12V. Oby w tym przypadku to tylko zasilacz dokończył żywota.

Jak już napisałem to bardzo prawdopodobna wina zasilacza ale lepiej najpierw to zdiagnozować. Słyszałem już wiele razy od ludzi, że mechanik mówił to, czy tamto na 100 %, a potem lipa. Miernik kosztuje mniej niż 30zł w elektroniku a może jeszcze się przydać. Co, jak okaże się, że to płyta?

Wszystko jasne. Padł zasilacz. Byłem w serwisie najpierw z samym zasilaczem, sprawdzili testerem czy wogóle daje napięcie. Napięcie było te 3,5,12. Jak powiedziałem że po włączeniu zasilacz startuje to padło na płytę że walnięta. Ale podpieli nowy zasilacz na próbę i wystartowało bez problemu. Także wszystko jasne. Zamówilem ten SPC Supremo M2 Gold. Jutro odbiór. Jak poskładam to się pochwalę. Dzięki.

Napięcia sprawdza się pod obciążeniem. Ciesz się, że płyta przeżyła. Tak z ciekawości - ile zapłaciłeś za diagnozę?

Nic nie zapłaciłem. Powiedzieli że sprawdza się pod obciążeniem ale na szybko chciałem aby sprawdzili czy cokolwiek się wydobywa z zasilacza. Obejrzał gość zasilacz i żadnych widocznych uszkodzeń nie miał. Tak ja szybko zawyrokował starość sprzętu, możliwe wyschnięte kondensatory.

Dobra. Nowy zasilacz zamontowany. Wszystko ok. Dzięki.

1 polubienie