Resetowanie się komputera


(Kosi1309) #1

Witam, otóż mam problem z resetowaniem się komputera. Następuje to tylko wtedy gdy próbuje włączyć jakąś grę(próbowałem już z 3 grami MMORPG). Na moment pojawia się niebieski ekran z białym tekstem, ale nie zdążę nigdy przeczytać co jest napisane, bo od razu następuje reset. Wszedłem w Mój Komputer>Zarządzaj>Podgląd Zdarzeń>System i tam mam oto taki wpis :"Nie można uruchomić usługi NTPort Library Driver z powodu następującego błędu:

Nie można odnaleźć określonego pliku" oraz w tym samym czasie:"Nie można uruchomić usługi VideoAcceleratorService z powodu następującego błędu: System nie może odnaleźć określonej ścieżki. ". Kiedyś mi działało to normalnie. Ostatnio nie dodawałem żadnego nowego sprzętu, ustawień specjalnie też nie zmieniałem. Proszę o jak najszybszą pomoc, bo zastanawiałem się czy to nie wina zasilacza, który jest stosunkowo nowy, bo zakupiony około 10 miesięcy temu.


(Łukasz14) #2

koslik , podajkonfig kompa oraz moc i nazwę tego zasilacza.


(Kosi1309) #3

Procek: Intel Pentium 4 524, 3066 MHz, 533MHz 1MB LGA775

Płyta główna: MSI PM8M3VH/MS7211 VIA P4M800CE/VT8237R+ LGA

Karta grafiki: Point of View GeForce FX5500 256MB TV/DVI (BRN)

Moduł pamięci: DDRAM 512MB 400MHz NANYA

Dysk Tawrdy: Samsung 160GB HD160JJ 8MB SATA-II 7200rpm

Napęd: DVD+/-RW Samsung SH-S182D DL black bulk

Radiator CoolerMaster CI5-9JDSB-OL LGA775

Zasilacz: Tracer 4 Life 400W


(Łukasz14) #4

koslik , czyli coś zmieniałeś w ustawieniach?


(Kosi1309) #5

nie nie zmieniałem...ostatnio jedyne co robiłem to go czyściłem, ale niczego nie odłączałem.


(Łukasz14) #6

koslik , to może wyjaśniać sprawę... System nie może znaleźć niektórych plików.

Spróbuj naprawę systemu z płyty Windows'a


(Kosi1309) #7

a co jeśli nie mam płyty z windowsem?


(Łukasz14) #8

koslik , jaki masz system? Masz oryginalną płytę instalacyjną Windows'a?


(Kosi1309) #9

j/w system mam Windows XP Professional SP2, ale nie mam płytki do niego.


(Łukasz14) #10

koslik , jak to nie masz płytki do niego? System jest piracki??


(Kosi1309) #11

nie, kupiłem komputer w zestawie i nie było do niego płytki...


(Łukasz14) #12

koslik , a partycję recovery masz?


(Kosi1309) #13

nie wiem, jak to sprawdzić? ;p

//edit

czyli nie jest to spowodowane zasilaczem? Gdzieś wyczytałem, że napięcia mogą się wahać w granicy 5%, a u mnie przy napięciu +5V (+5% daje nam 5.25V) jest 5.45-5.70V. Inne też wychodzą trochę ponad to 5%, ale nie wszystkie.


(Lukaszk 89) #14

Załaduj optymalne ustawienia w BIOS'ie.Posprawdzaj gniazda na płycie głównej i obczyść ją z kurzu.Sprawdź czy nie ma napuchniętych kondensatorów.

A swoją drogą to dziwne że płyty z Windą nie dostałeś.

Stery wszystkie poprawnie poinstalowane?


(Goodprogram) #15

A tego chłamu to nie widzieliście ?? :?


(Kosi1309) #16

zaraz sprawdzę kondensatory, pytałem czy to wina tego śmiesznego zasilacza może być :stuck_out_tongue:


(Lukaszk 89) #17

Widzieliśmy, ale zasilacz raczej takich błędów nie generuje.

A swoją drogą warto by było sprawdzić Twojego komp na jakimś lepszym zasilaczu.


(Kosi1309) #18

kondensatory nie są napuchnięte, jest czysto wczoraj czyściłem, sterowniki raczej są dobrze zainstalowane, bo nie zmieniałem nic, a wcześniej działało. A jak zrobić to z BIOSem? ;p


(Lukaszk 89) #19

Jeśli masz Awarda -> Load optimized...


(gumis112211) #20

albo sprobuj naprawy z poziomu systemu, w koncoli(uruchom >> cmd) wpisz chkdsk /r

jak sa bledy to wylapie, nie wiem cz naprawi bo zawsze to robie z plytki, moze w zasilaczu przepiecie, albo na [rpcku bo nie moze tej sciezki odnalesc...