Resety komputera a stary zasilacz

Witam serdecznie, ostatnio trochę zmodernizowałem komputer i mam problem z restartami podczas grania. Jestem świeżo po formacie i jedyną zainstalowaną grą jest Stronghold crusader HD.
W losowych momentach gry komputer uruchamia się ponownie…
Moja konfiguracja:

• Ryzen 3 1200 3,1 Ghz

• msi x370 gaming plus

• gigabyte hd7790 1 giga

• ram ddr4 8 giga w jednej kości

• WD blue 1TB

• seagate 1,5TB (jakiś stary bo jeszcze na SATA II)

• crucial bx300 120 giga (ssd z systemem)

• aerocool vp-450

• jak na razie 1 wiatrak zamontowany do obudowy (zostały jeszcze 4 do podłaczenia)

• obudowa silentium m35 pure black
    No więc czy wina faktycznie leży po stronie zasilacza? i w jaki sposób mogę się upewnić ze to właśnie on jest winowajcą? (nie mam niestety żadnego mocniejszego do podmianki)
    Czy da się w ogóle określić co jest przyczyna tych restartow?
    Myślę że to zasilacz ponieważ przed dołożeniem 1x ssd 1x HDD (WD Blue) i wymianie obudowy nie miałem takich problemów, ze spokojem grałem w dużo bardziej wymagające tytuły…
    Na dodatek w spoczynku podczas chociażby przeglądania internetu nic takiego się nie dzieje
    Z góry dziękuję za każdą odpowiedź :slight_smile:

Zasilacz w teorii ma wystarczająco mocy na ten zestaw, ale może też nie działać prawidłowo.

Jakiś błąd wyświetla czy po prostu restart systemu?

Jedyną opcją na sprawdzenie jest podpięcie innego sprawnego zasilacza.

No wlasnie żadnego błędu mi nie wyrzuca, po prostu restart i odpala się od nowa.
Kurcze czyli muszę kupić zasilacz w ciemno…
Jak np. Kupię na morelach użyje go żeby przetestować i się okaże że sytuacja się nie zmieniła to mogę go zwrócić normalnie?
I jaki kupić? Żeby też nie był jakiś super drogi bo za bardzo kasy teraz nie mam…

Możesz zwrócić w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.

Jeśli nie masz nikogo kto mógłby pożyczyć Ci zasilacz to pozostaje kupno nowego albo wizyta w serwisie.

Taki będzie w porządku: https://www.ceneo.pl/44665010