Resety komputera po dokupieniu Kości Ram'u


(Wujek 15) #1

No więc.. mój problem zaczął sie kiedy dokupiłem kość Ramu 512 DDR 400 Mhz GEILA..

Moja zasiłka to Fortrona THA-P 350 W.

Config jak u dołu. Teraz jadę na standardowych ustawieniach. Nie na O/C. Zresztą na O/C również się resetował.. a wygląda to tak.. odpalam kompa.. porobię coś... wypale płytę.. czy włączę grę i reset. I komp przechodzi test ramu jak to na początku.. i już nie dochodzi do ładowania się bootscreena. Ekran czarny ( monitor działa ) Kiedy wyłączę go z guzika i włączę ponownie to monitora nie odpala. Kiedy wyjmę kość ramu również. Muszę wyjąć kość ramu wyjąć baterię i dopiero włożyć kość ramu i wtedy odpala sie.. ale za jakiś czas to samo. Wcześniej miałem Ramy " DANE - ELEC " Nie powiem bo niby no name'y.. ale kręcą się dobrze jak na takie.. ramy..

Wcześniej miałem samą kość DANE ELEC 512 DDR 333... i zasiłka to..

Codegen 350 W :F .. i było ok.. A teraz mam przeczucia że ten fortron jest za słaby do 2 kości. Dodam że jeden DVD rom mam wypięty by było więcej " prądu " dla pozostałych podzespołów.

GEIL to: 512 DDR 400 MHZ 2.5CL

DANE - ELEC to: 512 DDR 333 HZ 2.5 CL

Ma ktoś jakieś pomysły ? bo już mnie to denerwuje...W nic pograć nie mogę..


(system) #2

ale się uśmiałem :D:D:D:D

chłopie źle pamięci dobrałeś, zrób tak :

wsadź 1 kość sprawdź ją mem testem

potem 2 kość zamontuj sprawdź memtestem

przetestuj je pracujące osobno

są błędy ?? pewnie nie ma ich , żle dobrałeś pamięci (różne timeingi) nie chcą razem pracować sprzedaj tą szrotowatą 512 i dokup geila z tymi samymi taimingami nie tylko cas latency 2,5ns


(Rastko1) #3

Wydaje mi się że pamięci ze sobą się gryzą co jest najbardziej prawdopodobne.

A jak komp zachowuje się jak jest tylko pamięć Geila?


(Wujek 15) #4

Właśnie to będę musiał sprawdzić... A co do timingow to różnią sie tylko ostatnia cyfra.. bodajże w jednej jest 7 a w drugiej 8 :stuck_out_tongue:

Ehh... Sprzedać bym sprzedał... tylko mógłby się znaleźć kupiec od ręki :stuck_out_tongue: