Restart kompa i na nowo instal windowsa


(Renatag4) #1

Witam

Mam problem który polega na tym że restartuje mi sie komp jakis blue screen którego nie da sie odczytac bo znowu restart i tak wkóło i trzeba na nowo instalowac XP. Nie da sie naprawic tylko od nowa instalka windowsa. Konfiguracja kompa

Amd 2500 XP barton

Msi KT4AV

2x256ram twinmos

Chieftec 350w

Nvidia 6600

Samsung 80GB

Prosze o szybka pomoc. Z góry dzieks


(Zimmer Hans) #2

Czy możesz w ogóle kompa włączyć?

Jeśli tak/nie to być może Twój BIOS ma wirusa...a to nie jest dobrze...:stuck_out_tongue:

Jeśli jednak możesz włączyć komp, choćby w awaryjnym to wklej loga z programu HijackThis

Tylko samemu nic nie ruszaj, log wklej cytując, żeby był bardziej przejrzysty


(Renatag4) #3

Kompa nie moge uruchomic w trybie awaryjnym, w zadnym. Tylko z boota i instalka windows na nowo nic wiecej nie moge zrobic. Nainstalowałem sie windowsa juz 300 razy i po okolo 1 dniu pada juz mi sie niechce instalowac.


(Robloz) #4

A w trybie awaryjnym?


(Zimmer Hans) #5

To więc chyba wina po stronie BIOSA

:cry:


(Daki401) #6

ten windows xp to ma service pack 2 i czy jest u ciebie internet ? tzn. masz

łatę na sasera i blastera bo jej brak może być przyczyną restartów komputera.


(lazikar) #7

Poczytaj temat zanim coś napiszesz.

Propomuje potestować podzespoły komputera. Cos musi to powodować.


(system) #8

troche mało danych napisałeś

to sie dziaje świeżo po :

  • zainstalowaniu systemu

  • instalowaniu oprogramowania ,sterowników

  • jakiegoś programu

  • zmieniłeś lub "dłubałeś" we wnętrzu komputera

mi osobiście komp naokrągło robił restarty , bez możliwości uruchomienia po zainstalowaniu programu SkypeOnet ze strony onet.pl ,


(Renatag4) #9

A wiec testowałem wszystkie podzespoły i niby kazdy jest dobry. Najpierw w wielu serwisach mówiono że:

padł dysk wymieniłem i nic dalej słaby zasilacz wymieniłem tez nic niby karta wymieniłem dalej restarty już nikt nie wie co jest nawet serwisy.

Złączono Posta : 08.04.2006 (Sob) 21:01

A więc jedyne co zainstalowałem to sterowniki Nvidi stery do płyty no i to internetu neti to wszystko.

Czasami było tak ze komp pochodzi tydzien i nic czasami ze sie restartował ale ładował xp normalnie. Ale najczesciej to jest okolo dzien po zaistalowaniu systemu i rest i na nowo instal systemu byłem juz w różnych serwisach i nikt nic konkretnego nie wiedział tylko odpowiedzi typu: moze prze jakis sprzat ,sterowniki itp.

Złączono Posta : 08.04.2006 (Sob) 21:06

Macie jeszcze jakieś pomysły/.? :? :-o


(system) #10

z tego co napisałeś pozostaje :

  • oprogramowanie "sterowniki "

  • procesor

  • kości pamięci

  • plyta główna

sterowniki te same wgrywasz ?, może wgraj starsze wersje , lub nowsze , teoretycznie to może być konflikt oprogramowania

a tu nic ci nie pokazuje ? , żółty lub czerwony znaczek

Moj komputer\ Właściwości \Sprzęt\Menedżer Urządzeń

w ostateczności wymiana tych podzespołów ???


(Renatag4) #11

Najbardziej co chyba mogło by byc to własnie pamiec ram. wyjełem jedna kosc i teraz instaluje xp i zobaczymy co bedzie. A moze stery chociaż kiedys zmieniałem na starsze i nic nie pomoglo. Zobaczy sie jak bedzie


(Tomek Zamlynny) #12

w którym momencie sie resetuje :?:


(Renatag4) #13

To nie ma okreslonego czasu. Raz rest jak w cos gram jak jestem na necie itp.Kiedys zostawiłem kompa właczonego ale bez niczego nic nie bylo uruchominione byl swiezo po instalce windowsa i tez sie wyłaczył.


(Tomek Zamlynny) #14

:arrow: podgląd zdarzeń start-> uruchom-> eventvwr.msc

:arrow: włącz BSOD'a

:arrow: Debugger Windows

:arrow: Mendzer urzadzeń sprawdz czy nie ma konfliktu sprzetowego


(Renatag4) #15

A więc sprawdziłem wszystkie twoje rady i jak na razie jest ok nie restartuje sie. Zobaczymy jak bedzie na razie dzieks.


(Tomek Zamlynny) #16

czy program Debugger Windows pokazał błędy :?: jak tak to wzuc na forum :!:


(Renatag4) #17

Debugger pokazał bład .sys czyli sterowników wyminiłem wszystkie i na razie jest ok. Nie pamietam kodu tego błedu wiem ze to był.sys a wiec stery.