Restart kompa po włożeniu płyty do napędu


(Skicio) #1

mój kolega ma taki problem. po włożeniu płyty do jednego z napędów restartuje mu się komputer. nie wiemy, czy problemem może być to, że ma w kompie 2 napędy, 2 dyski a zasilacz tylko 300W. Płyta się chwile rozkręca (kilka sekund) a potem się komputer restartuje. Może miał ktoś podobny kłopot i wie jak temu zaradzić? z góry dzięki za pomoc, a jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie


(system) #2

hmm wydaje mi się że jeden z tych napędów jest źle podłączony mój kolega miał kiedyś podobny problem okazało się że sygnał komasował się na taśmie i po kupieniu nowej wszystko grało ale przyczyna problemu twojego kolegi może być zupełnie inna.........


(huber2t) #3

a może sa problemy z zasilaniem


(Skicio) #4

zasilacz będzie kupiony tylko w ostateczności...

taśma to na pewno nie jest, bo napędy podłączone innymi taśmami też powodowały restart kompa.

napędy podłączone do innych kompów świetnie chodziły...

ma ktoś może jakieś inne pomysły??


(Emilmlo) #5

A jaka reszta konfiguracji :?:


(Drojek15) #6

300W a 300W to dwie różne moce. Zależy od marki. Problem występuje odkąd jest 2 napęd czy od niedawna? Jak odkąd jest 2 napęd to sprawdź zworki. 1 Napęd na Master i na koniec taśmy, drugi na slave i do środkowego. Jeżeli od niedawna to prawdopodobnie zasilacz nie wytrzymuje. Podaj resztę konfiguracji PC'ta, ale z tego co wiem to 300W na 2 dyski, 2 napędy i resztę to troche mało...


(Skicio) #7

procesor celeron 3500+

karta graficzna N7600GS silent 512mb

dysk 80giga

EDIT: a reszty nie wiem poniewaz ten komp zostal kupiony jak mnie nie bylo a o tej porze nie bede szukal wszystkich ksiazeczek ok

EDIT2: a plyta glowna jest ASUSA

P5VDC-TVM takie oznaczenie jest na plycie ale niewiem czy to wazne

EDIT3: a zasilacz mam marki FEEL -300ATX