Restart komputera podczas ładowania systemu


(pablo^^) #1

Witam.

Niedawno kolega dał mi komputer do sprawdzenia, bo nie wiedział co z nim jest nie tak, okazało się, że płyta główna do wymiany ;/

Następnym problemem jest to, że system w czasie ładowania restartuje się, nie działa też tryb awaryjny.

Po wsadzeniu mojego dysku wszystko jest ok, jego dysk w moim komputerze też ma problem ze startem.

Nie wyświetla się bluescreen.

Zrobiłem podmianę plików w system32/config na pliki naprawcze, lecz dalej nie działa.

Przeskanowałem dysk antywirusem, który nie wykrył nic.

Proszę o szybką pomoc, męczę się z tym komputerem już 3 dni a efektu nie ma ;/

-- Dodane 15.12.2011 (Cz) 12:11 --

Próba naprawy poprzez płytkę z Windowsem też nie pomogła.


(Dimatheus) #2

Hej,

A w jakim trybie działał dysk przed wymianą płyty głównej - w trybie AHCI (SATA) czy natywnym (Native IDE)? Może w tym jest problem? Być może podłączony był w trybie natywnym, a teraz domyślnie jest AHCI i stąd system nie chce się uruchomić?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(pablo^^) #3

Dyski jest SATA i zapewne wcześniej też działał jako SATA


(Dimatheus) #4

Hej,

To akurat radziłbym sprawdzić - w sumie jest to jedna zmiana ustawień w BIOS'ie, a może będzie poprawnym trafem.

:arrow: W którym dokładnie momencie komputer się restartuje? Co jest jako ostatnie widoczne na ekranie monitora?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(pablo^^) #5

Witam ponownie, z tamtym komputerem sobie już poradziłem :slight_smile:

Obecnie mam podobny problem z moim PC ;/

Zrobiłem formata, za pierwszym razem system(win xp sp3) wystartował poprawnie - nic nie zostało zainstalowane, kolejny start nie powiódł się, system włącza się tylko w zwykłym trybie awaryjnym.

Co zrobiłem :

  • przywracanie z płytki XP

  • komenda chkdsk /r w konsoli

  • podmiana plików w system32/config

Wykluczam :

  • zasilacz

  • pamięć

  • płytę

Stary system, zainstalowany na innym dysku działa poprawnie.


(Profesorek9) #6
  • System w trybie awaryjnym potrzebuje mniejszej mocy obliczeniowej itp. Może komputer po prostu się przegrzewa.

To się dzieje, jak dłużej używasz komputera, potem go wyłączysz i włączysz ?? Jak tak, to zdejmij boki, bo po prostu ciepło,

nie ma ujścia, pozostaje w obudowie, całe ciepło, które jest wytwarzane tam zostaje. Zdejmij boki, przewietrz pokój, niech ciepło ujdzie.

  • Napisałeś jeszcze, że nic nie zostało zainstalowane ?? Zrób format, wgraj anty wirusa, etc., ale podczas tych czynności odłącz internet.

Wszystkiego warto spróbować. Istnieje jeszcze taka opcja, że dysk jest uszkodzony :slight_smile:


(pablo^^) #7

Dzięki kolego za wyczerpującą wypowiedź, ale nie przeczytałeś mojego postu do końca.

W tym samym komputerze mam inny dysk, na którym też mam XP-ka i komputer działa normalnie.

PC się nie przegrzewa, temperatury są poniżej 45stopni.

Wirus odpada - dysk przeskanowany, w czasie instalacji net nie był podłączony.


(Dimatheus) #8

Hej,

Pojawił się jakiś komunikat, numer błędu lub coś podobnego? W którym momencie startu pojawia się problem?

Co się dzieje, gdy uruchomisz komputer normalnie, a nie w trybie awaryjnym?

Może więc warto sprawdzić obecny dysk twardy lub też działanie kontrolera pamięci masowej. Najlepiej byłoby odpalić jakikolwiek system typu Live CD/DVD, czyli uruchamiany bezpośrednio z płyty. Może to być dowolna dystrybucja Linuxa w wersji Live CD bądź też tryb Mini Windows XP zawarty na płycie Hiren's Boot CD.

:arrow: W jakim trybie działa dysk twardy - natywnym czy AHCI (SATA)?

:arrow: Próbowałeś przywrócić domyśle ustawienia BIOS'u?

:arrow: Instalowałeś system, gdy oba dyski były podłączone do komputera? Czy nie odłączyłeś go przypadkiem po zakończeniu tego procesu?

Pozdrawiam,

Dimatheus