System Windows XP restartuje się podczas ładowania systemu (bluescreen z jakimiś napisami, których nie jestem w stanie odczytać [za szybko znikają]). Tryb awaryjny również się nie włącza. Za to system Mandriva 2009, który mam na innej partycji, działa bardzo dobrze. Mam dostęp do partycji C z windowsa, lecz nie do D, gdzie jeśli spróbuję ją uruchomić, wyświetla mi się błąd:
Podczas startu komputera, przed startem systemu, wciśnij F8. Pojawi się okno z wyborem , jak ma zostać uruchomiony system, wybierz opcję Wyłącz automatyczne uruchamianie ponowne komputera po awarii. Wyświetli się niebieski ekran. Podaj z niego kod błędu oraz przyczynę.
Dodatkowo:
Wejdź do konsoli odzyskiwania (uruchamiasz komputer z płyty instalacyjnej windows - jak się zapyta po raz pierwszy, czy naprawiać, to wchodzisz: R=Napraw).
Aby uruchomić z płyty, w biosie ustaw bootowanie z napędu CD/DVD, czyli w oknie Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD.
Wpisz MAP ARC
zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);
Po użyciu chkdsk /r system już działa, ale jak próbuje uruchamiać grę/program zainstalowany na C/D wyświetla się błąd:
---------------------------
Wow.exe - Błąd aplikacji
Aplikacja nie została właściwie zainicjowana (0xc0000043). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację.
OK
Niektóre programy działają, niektóre nie, żadna gra nie działa. Dzięki że mi pomogłeś… ===EDIT=== Zainstalowałem DirectX i teraz wyskakuje błąd:
mplayerc.exe - Zły obraz
Aplikacja lub biblioteka DLL C:\WINDOWS\system32\DDRAW.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows NT. Sprawdź to z dyskietką instalacyjną.
OK
===EDIT===
Zrobiłem format, już wszystko dobrze. Dziękuje @cosik_ktosik za pomoc. Proszę o zamknięcie tematu.