Mam spory problem. Troche sie oczytalem na ten temat, probowalem roznych sposobow az w koncu postanowilem tu napisac, mianowicie zablokowane mam wszystkie strony antywirusowe oraz jeszcze gorsze, nie moge przeprowadzic skana systemu zadnym znanym/polecanym mi programem procz SpyBot S&D, ktory nic nie rozwiazal. System restartuje sie po pewnym czasie kiedy leci pelny skan, czasami kiedy proboje pobrac wszelkiego rodzaju opisywane Malware/Rootkit Removery i inne tego typu z zewnetrznych zrodel (bo oficialne lub bardziej znane sa poblokowane), czasami po bezposrednim odpaleniu tego typu narzedzi oraz podczas ladowania sie Trybu awaryjnego z obsluga sieci i bez. Odrazu zaznaczam ze czytalem przyklejone zasady na forum i skan OTL’em restartuje mi kompa.
Zalaczam loga z HiJacka i ewentualnie czekam na dalsze instrukcje.
Kiedy odpalam Avengera mam popupa z informacja o programie oraz OK/Anuluj i odrazu znika. Probowalem szybki click/enter na OK, widac na krotka chwile okno programu ale sie wylacza.
Edit: zmienilem nazwe pliku i pomoglo, zaraz zalacze loga.
Po usunieciu plikow Avengerem FireFox nie otwiera zadnej strony internetowej, musze uzywac IE do tego nie moge otwierac nowych okien (strony sie nie laduja).
Teraz w okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Następnie ponownie uruchamiasz OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.
Mialem problemy z plikiem “hosts” ale z pomoca google chyba go zresetowalem. Jak tylko skoncze skanowac wkleje raporty.
Edit: Wykonalem skrypt drugi raz i na koniec dostaje error “nie moge otworzyc pliku HOSTS”, 10 min czekania z informacja w tle “Resetting HOSTS file. DO NOT INTERRUPT” i nic sie nie dzieje.
Z menu Notatnika wybierasz - Plik - Zapisz jako - Zmieniasz rozszerzenie z .txt na wszystkie pliki - zapisz pod nazwą Fix.reg
Uruchom ten plik, potwierdź dodanie do rejestru, uruchom ponownie komputer.
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Następnie ponownie uruchamiasz OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Przez jakies 20 min firefox dzialal, a chwile temu dostalem powiadomienie o zagrozeniu prawdopodobnie z ip z mojej sieci (DCOM Exploit, nazwa zagrozenia z tego co pamietam) i znowu nie dziala.
@Leon: Probowalem zmieniac na rozne opcje, nic nie pomaga.
Od kilku godzin firefox chodzi, za to z drugiej strony doswiadczam innych problemow z dzwiekiem po pewnym czasie dzialania systemu (foobar dziala a z kolei inne zrodla nie dzialaja, tj mIRC, gry, video player(w tym dostalem blad zwiazany z kodekiem)) dopiero po reboocie wszystko wraca do normy, oraz kilka razy stracilem polaczenie z internetem i po restarcie wszystko bylo git. Nie mam jeszcze pewnosci czy to prowider, chociaz ciezko mi uwierzyc w zbieg okolicznosci. Avast tez krzyczy co jakis czas o zagrozeniach, glownie o svchost.