jestem nowym uzytkownikiem, z gory przepraszam jesli temat byl juz poruszony, ale mam ograniczony dostep do netu:/ mam nastepujacy probloem - niedawno zmienilem sobie karte graficzna i pamiec - mianowicie kupilem ATI RADEON X1650 PRO i DDR 1GB GoodRam (dual channel). Wczesniej mialem GeForce 5500 FX i 512 Ram (takze GoodRam; dual channel). po instalacji noweg sprzetu komp sam sie restartuje, najczesciej podczas korzystania z netu, a dokladniej podczas korzystania z przegladarek internetowych, bo gg i inne programy internetowe dzialaja, ale ostatnio takze w grach czy podczas przegladania zdjec na kompie:/ moze nawet nie tyle restartuje, co po prostu zawiesza, wylacza sie monitor - kontrolka zaczyna migac, nie da sie nic zrobic, a kontrolki na obudowie wciaz sie pala. pomaga tylko wcisniecie ‘restart’ wyczyscilem wszystkie styki sprezonym powietrzem, formatowalem go i stawialem wszystko od nowa, wirusow nie mam - korzystam z najnowszego oryginalnego mks 2k7 w pelnej wersji DOM+, i nadal wszystko sie powtarza:/ nie mam pojecia co sie dzieje??
nowa grafika wymaga dodatkowego zasilania, ale to chyba nie jest problem, poniewaz moj zasilacz to MC p4 FEEL 400W…pozostala konfiguracja to:
athlon 3,2 GB XP
wentylator do procka - CM S.A ACC-L81UB 3,4+GHZ XD REAM (tak mam w opisie sprzetu, chociaz zupelnie go nie ruzmiem:/ )
plyta glowna - soltek GA-7N400 PRO2
dodatkowo mam podlaczony standard - czyli nagrywarka DVD LG, floppy, klawiatura, mysz, skaner, drukarka.
Prosze o pomoc, bo normalnie nie moge pracowac przy kompie, szczegolnie w necie dluzej niz 10 min:/ jestem zalamany, nie wiem co robic…
masz tą starą kartę gr. to zainstalują ją i sprawdź czy komp jest stabilny i po kolei rób tak z pamięcią : włóż jedną kość , pozamieniaj sloty-różne kombinacje i sprawdzaj stabilność a kupno nowego zasilacza, to konieczność. Feel-e to zasilacze do bardzo mało prądożernych konfiguracji.
KUp Amacrox-a 400(350) 120 zł lub 450(400W) za 160zł.
sprawdzalem stara pamiec - i dzialo sie to samo - zawiecha. starej karty nie sprawdzalem, ale ona nie miala dodatkowego zasilania. wiec wydaje Ci sie ze 400W Feel to lipa? lepiej zainwestowac w Twoje typy? wiesz, mnie zastanawia najbardziej fakt, ze to najczesciej dzieje sie przy korzystaniu z netu:/
czyli net leci po LAN-ie wyłącz kartę sieciową zintegrowaną (bo pewnie takiej używasz) i skombinuj 2 na PCI. w trybie awaryjnym (bez obsługi sieci) nie jest ładowany żadne moduł obsługujący sieć - a zatem spróbuj uruchomić tryb awaryjny z obsługą sieci - działa wszystko dobrze ??
mam dwie karty sieciowe - zintegrowana i na PCI, z tym ze ta zintegrowana jest wylaczona, a do drugiej podpiety jest laptop kumpla. a tryb awaryjny uruchamiam z obsługą sieci, i wszystko działa, a jak uruchomie normalnie windowsa xp, to lipa:/ wiesza się przy korzystaniu z netu najczęściej, średnio po 10 min.
zamień je, czyli wyjmij tą na PCI i włącz zintegrowaną sprawdź jak działa system. przeinstaluj wszystkie sterowniki. oraz pod kontem wirusów, trojanów i innych śmieci np saerch & destroy.
ale ja to robilem, tzn skanowalem itp. jesli chodzi o dzialanie kart - to wczesniej, tzn jak mialem stara karte i pamiec to wszystko dzialalo bez problemow, nawet jak dwie karty sieciowe byly wlaczone. wiec o co chodzi???
ok, zeby bylo jasne co do internetu - modem przez ktory idzie internet jest podlaczony przez usb, przez karte sieciowa jest podlaczony laptop na ktorym internet tez dziala i sie nie restartuje. dysk jest po formacie, sterowniki sa zainstalowane od nowa, aktualne. dlatego tez jestem w kropce:/ moze byc cos z ta karta graficzna? lub zasilaczem? bo w trybie awaryjnym nie laduje chyba sterownikow od grafiki, nie?
ładuje sterownik VGA, jeśli nie pokazuje żadnych artefaktów, nie pojawia się BSOD związanych ze sterownikiem karty graficznej to raczej mało prawdopodobne.
możesz spróbować z tym zasilaczem, podłącz inny, podłącz modem usb pod inny port usb, w menadżerze urządzeń wyłącz oszczędzanie energii dla urządzeń podłączonych przez usb (czy jak to się tam nazywa)
nie mi Tylko nam - czyli wszystkim którzy mają jakiekolwiek pojęcie o sprzęcie. Zasilacze MC Feel mogą służyć tylko do mało wydajnych kompów robiących za maszyny do pisania, przeglądania internetu (a i to widać za dużo) i oglądania jakiś filmów też niezbyt mocno skomperesoowanych bo dekodowanie to wymagający mocy proces. Spróbuj pożyczyć od kolegi jakiś klasowy zasilacz.
odczyty z jakegokolwiek programu bazuja na odczycie czujnika z płyty który kosztuje kilkanaście centów czyli jest do d… Odczyty z płyty są przekłamane na ich podstawie niemożna się wyrażać. Napięcia mierzy się miernikiem a jak to już opisano na witrynie sklepu zenfist.pl.
w sumie to wydaje mi sie ze to jest zasilacz, poniewaz jest tak: odlaczylem karte sieciowa, drugi dysk twardy, naped, zostawilem tylko grafike, jeden dysk i modem do netu, i musze powiedziec, ze komp sie nie zawiesza. tzn prawda jest taka, ze jak wejde na strone np. http://www.o2.pl, gdzie jest mnostwo banerow to po chwili znow jest zawias. sprawdzilem RAM Memtestem, nie wykrylo zadnych bledow, wiec z pamiecia jest ok. z karta graficzna chyba tez sie nic nie dzieje? czy rzeczywiscie to zasilacz???
Złączono Posta: 25.07.2007 (Sro) 12:40
ale masakra - wiecie co, jak wyjalem tego radeona i wlozylem starego gf 5500 fx, to sie nei wiesza. wiec kurde nie wiem o co chodzi… MASAKRA!
Złączono Posta: 25.07.2007 (Sro) 12:42
ale masakra - wiecie co, jak wyjalem tego radeona i wlozylem starego gf 5500 fx, to sie nei wiesza. wiec kurde nie wiem o co chodzi… MASAKRA!!