Restarty kompa po podłączeniu ramu


(Shamanos) #1

Nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie, to proszę o przeniesienie, ale problem jest pośrednio związany z hardware wiec powinno by ok.

A więc kolega kupił sobie nowego kompa i dał mi swój ram- 256sdr.

Podłączyłem go do mojego komputera (wcześniej miałem 2x128 i 31mb) zamiast karty 32.

Od tego momentu zaczęły się problemy: po włączeniu kompa pojawia mi się następujący komunikat: http://img235.imageshack.us/img235/6400/bladsq0.jpg

Co jakiś czas,(kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt) minut resetuje mi się komputer.

Często wyskakują mi błędy aplikacji(maxhton, firefox, winamp)

Taktowanie na wszystkich kartach to chyba 133, wiec raczej nie jest to problemem.

W linku jest screen z everesta, na którym widac dane mojego kompa: http://img230.imageshack.us/img230/8092/everestex2.jpg

Zwracam się do mądrych tego forum, o udzielenie rady co mam zrobic i co może by przyczyną tego stanu rzeczy

p.s. fajną autokorekte macie na forum :smiley:


(Mlajtner) #2

zmień kolejność pamięci w bankach na płycie głównej

-ew sprawdż oddzielnie


(JNJN) #3

Zmień kolejność pamięci w bankach.

Sprawdź pamięć na błędy.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

Dużo z tych starszych płyt miało problem gdy były obsadzone wszystkie banki pamięci - zostaw trzeci bank wolny.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... 538#302538

Reset biosu (najlepiej zworką lub baterią - komp odłączony na czas resetu od zasilania 230V) na obsadzonych bankach pamięci modułami.