Restarty po włączeniu komputera


(Lammermoor) #1

Proszę spojrzeć na screeny i odpowiedzieć mi czy to błędy systemowe czy sprzętowe.

Nie mogę włączyć kompa,udaje się to zazwyczaj po wybraniu ostatniej dobrej konfiguracji.Mam tak juz dluższy czas,odinstalowałam masę oprogramowania,wirusów nie ma.Jak już się włączy to działa aż

do nastepnego uruchomienia i tak w kółko.Zrobiłam screeny bo chyba już głupieję ale nie wiem jak skopiować info o błędach z podglądu zdarzeń,z okna błędu nie mogę niczego zaznaczyć.

Niedawno wymieniałam zasilacz i pamięć.Zrobiłabym format ale nie wiem czy to coś da jeśli to wina sprzętu i nad tym się własnie zastanawiam.Bardzo proszę o pomoc bo komputer potrzebny nie tylko mnie,również domownikom,którzy nie umieją sobie z nim poradzić w razie takiej awarii.

podglad4vc.th.jpg

system12st.th.jpg

tu ciąg dalszy powyższego screena

systemcd5nj.th.jpg

sys25pk.th.jpg

sys31yf.th.jpg

sys41tu.th.jpg

Tu dane z Ewerestu

Temperatury:  

   Płyta główna 30 °C (86 °F)  

   Procesor 39 °C (102 °F)  

   WDC WD800BB-00FJA0 30 °C (86 °F)


 Wentylatory:  

   Procesor 2961 RPM  


 Wartości napięć:  

   Napięcie rdzenia procesora 1.58 V  

   +3.3 V 3.25 V  

   +5 V 4.87 V  

   +12 V 12.34 V  

   -12 V 3.52 V  

   -5 V 3.55 V  

   +5 V podczas wstrzymania pracy 4.90 V  

   VBAT baterii CMOS 3.39 V  

   Debug Info F 39 FF FF  

   Debug Info T 30 39 255  

   Debug Info V 63 00 CC B5 CA E0 E0 (01)  


Płyta główna:  

   Typ procesora AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+  

   Nazwa płyty głównej MSI KT4AV (MS-6712) (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, 


Audio)  

   Mikroukład płyty głównej VIA VT8377A Apollo KT400A  

   Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)  

   Typ BIOS'u AMI (10/03/03)  

   Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)  

   Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)  

   Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

(system) #2

Moze na poczatek zobacz jak tam kondensatorki elektrolityczne na plycie glównej czy aby nie sa wypukle :mrgreen:


(W32 Sasser) #3

Wyłącz dwie usługi: DCOM i ServiceControlManager.

Uruchom: msconfig i wyłącz te 2 usługi z autostaru. Zrób restart kompa i zobacz, czy coś pomogło. W podglądzie zdarzeń będzie pokazywał błędy, ale tym się nie przejmuj. Windows ma domyślnie ustawione włączone te usługi i jeśli je wyłączysz, będą tylko błędy w podglądzie zdarzeń. Nie martw się tym i zobacz, czy to coś pomogło.


(Lammermoor) #4

Usługa DCOM ma wpis,że jest istotna,więc nie wiem czy jak ją wyłączę to nie padnie mi sieć domowa?Tej drugiej nie mam w ogóle.Natomiast w System.INI+WIN.INI jest zaznaczone-for 16-bit app support-ma tak być?

16bit7em.th.jpg

dcom9kx.th.jpg

P.S.Chyba znalazłam przyczynę-odinstalowałam Ewido i problemy(żeby tylko nie zapeszyć)jak na razie zniknęły.I tu mam pytanie-jak sklasyfikowac ten program?Jako anti-malware,jak było napisane w nagłówku czy jako antywira?Na forum Searchengines,Picasso klasyfikuje go w dziale antywirusów,dlatego pytam a chyba sie nie mylę?-teraz nie moge sprawdzić bo jest tam konserwacja.Mam Nod32 i może się "gryzły"?


(W32 Sasser) #5

  1. Możesz spokojnie wyłączyć DCOM. Nie padnie Ci sieć.

  2. System.INI+WIN.INI - tak ma być :slight_smile:

Ewido nie jest programem antywirusowym. Ja mam NIS2006 i Ewido i się nie gryzą :wink:

Jakby wystąpiły jakieś problemy z usługami, to daj znać. Mam plik z oryginalnymi ustawieniami Usług Windowsa (plik rejestru). W razie czego można je wszystkie szybko przywrócić do oryginalnego stanu.