Witam.
Generalnie jestem zwolennikiem OC, dlatego wszystko co możliwe to podkręciłem w swoim sprzęcie. Często jednak korzystam z internetu, offica itp. aplikacji a do tego nie potrzeba maximum wydajności. W tym celu postanowiłem zainstalować sobie RightMark CPU Clock Utility - program, który pozwala dostosować automatycznie częstotliwość pracy, napięcia procesora itd.
Z racji tego, że nigdy wcześniej nie korzystałem z podobnych aplikacji mogłem oczywiście gdzieś popełnić błąd w ustawieniach a parametry ustawiałem intuicyjnie. Mój problem polega na tym, że wraz ze spadkiem (wzrostem) wartości mnożnika - nie zmieniają mi się napięcia na procesorze.
W samym programie w zakładce monitoring niby wszystko jest OK, ale za pomocą programów: CPU-Z, HWMonitor, EVEREST Ultimate Edition odczyty napięcia na procesorze pokazują stałą wartość (taką, jaką ustawiłem w BIOSie dla podkręconego procka - 1.35V)
Gdzie popełniłem błąd??
Moje ustawienia w programie RM Clock:
-
w zakładce Management: bez zmian
-
w zakładce Profiles:
Index FID VID
0 x4 0.5500V
1 x4,5 0.6125V
3 x5,5 0.7250V
4 x6 0.7750V
6 x7 0.9000V
7 x7,5 0.9500V
9 x8,5 1.0750V
10 x9 1.1250V
11 x9,5 1.1750V
13 x10,5 1.3000V
14 x11 1.3500V
Nie wybrałem wszystkich ustawień mnożnika ze względu na zbyt wysokie taktowanie pamięci przy ich działaniu.
- w zakładce Perfomance on demand (AC power) zaznczyłem kilka indeksów (np. 6,9,10,14)
Jeśli ustawię sobie profil Perfomance on demand - mnożnik zmienia się, ale napięcie jest stałe - tak przynajmniej pokazują CPU-Z itd. Przy niskim mnożniku może to doprowadzić do spalenia proca. Przypomnę, że w zakładce monitoring pokazuje zmienione napięcia…