W poniedziałek zainstalował mi się samoistnie SmartByte Diagnostics (jestem pewien, że nie miałem tego wcześniej w usługach, na dysku raczej też nie), od tego czasu pracuje mi w tle program/usługa Rivet Networks Dynamic Bandwidth Manager i zżera 5-10% CPU podczas włączonego WiFi. Jestem tym zaskoczony, ponieważ jest to chyba jakieś oprogramowanie karty sieciowej, a ja mam Realteka na swoim Dellu. Ten program jest mi chyba niepotrzebny? Jakieś pomysły, skąd się to wzięło, no i czemu pożera mi zasoby? DellUpdate mi tego chyba nie zainstalował…
Proszę o Waszą pomoc.
Win + R >> wpisz: services.msc >> odszukaj, czy jako usługa nie jest tam uruchomiony i przestaw na “Wyłącz”
mogę To sobie nawet odinstalować - bo najprawdopodobniej chyba ten program jest niepotrzebny - tylko skąd się to wzięło i co to właściwie może robić poza zżeraniem CPU?
“This service dynamically manages bandwidth settings based on detection of internet traffic congestion.”
Możliwe że to jest niepotrzebny program zainstalowany w czasie instalacji innego programu.
Spróbuj przeskanować komputer przez malwarebytes antimalware i sprawdź czy oznaczy go jako wirus lub PUP(potencjalnie niepotrzebne oprogramowanie)
potencjalnie niechciane oprogramowanie. Jeśli już coś tłumaczyć to zgodnie ze słownikiem. Mamy już wystarczająco dużo dziwnych tworów z angielskiego które nie mają nic wspólnego z oryginałem.
pusto w Malwarebytes