Jak sam temat mówi szukam “wszystkich” możliwych przyczyn braku obrazu na monitorze, od razu po włączeniu PCta.
Nurtuje mnie ta ciekawość, a zawsze się przyda
Moje typy o których wiem lub doczytałem gdzieniegdzie (mogę się mylić):
Zasilacz daje słabe napięcie (słaby zasilacz / wadliwy)
Uszkodzony procesor
Uszkodzony port AGP/PCI-E x16
Uszkodzona karta graficzna
Słabe napięcie na porcie AGP/PCI-E x16
Uszkodzona płyta główna (zazwyczaj część odpowiedzialna za port grafiki)
Uszkodzona pamięć RAM
Złe dopasowanie podzespołów… wedle wytycznych producenta płyty głównej ?
Oraz mam parę pytać do których nie jestem całkiem pewien:
Czy mając podpięty CPU oraz GPU (kartę graficzną) ale bez pamięci RAM powinien być obraz na monitorze ?
Czy mając podpięty CPU oraz GPU jak i RAM z tym że GPU jest źle wsadzone w port to powinien być obraz czy tylko sygnał dźwiękowy BIOSu mówiący o tym fakcie ?
Czy bez podpiętego CPU ale z podpiętym GPU i RAM powinien być obraz na monitorze (lub nawet z brakiem RAM) ?
Wiem, następny bezmyślny temat… ale chcę rozwiać wątpliwości
Więc jeszcze zapytam, czy napięcia mają znaczenie względem tego czy będzie obraz. Zakładając że zasilacz jest firmowy i mocny a podzespoły zamontowane wymagają innego napięcia niż podaje producent ?
Jak i czy przy źle wsadzonym RAM (ale dobrze dopasowany pod MOBO) powinien ukazać się obraz ?
Sorry że pytam wyrywkowo ale przypominam sobie na bieżąco… ;/
Nie rozumiem pytania, nie tylko napięcia są ważne,ale także możliwość dostarczenia przez zasilacz odpowiedniego prądu (A) do danego podzespołu i zestawu.
Też nie rozumiem, każdy brak styku lub nieprawidłowości w montażu danego elementu mogą skutkować różnymi usterkami, między innymi brakiem obrazu.
Mianowicie że parametry jakiejś pamięci RAM zgadzają się z tymi jakie wymaga producent płyty głównej względem slotu na RAM (a nawet CPU) a tym czy ją dobrze umieści się w slocie (nie styka dobrze z pinami).
Ale już dostałem odpowiedz
Czyli np. ma się dobry markowy przyzwoity zasilacz (np. 500-700W) który daje poprawne napięcie na danej linii, na każdym kablu. I teraz wpina się np. GPU lub RAM w slot który pracuje na innym napięciu niż tym które jest zalecane/wskazane przez producenta płyty głównej - mało prawdopodobne ale…
Tak wiem że usterki, powikłania są rożne ale mi chodzi tylko o ten obraz (jest czy nie ma).
Trochę namąciłem, ale od dzisiejszego przyswajania różnych rzeczy (informacji), jestem już zmęczony ;/
Z drugiej strony wątek może być przydatnym innym. Dobrze nazwany temat i zawarte w nim pytania z odpowiedziami. Nie zawsze można all znaleźć w jednym źródle A jak bym znalazł to bym nie pytał.